IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cloudera очаква пазарна капитализация наполовина на частната оценка

Предложената цена е значително разочарование за някои от инвеститорите и служителите на компанията

08:47 | 18.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: компанията</em></p>

Снимка: компанията

Cloudera, компанията за анализ на корпоративни данни, която получи значителна подкрепа от Intel, публикува очаквания ценови диапазон за своето първично публично предлагане (IPO). Компанията заявява, че планира цената на акциите ѝ да е между 12 и 14 долара. Цената ще се финализира окончателно в нощта преди Cloudera да дебютира на фондовия пазар, което се очаква да се случи по-късно през този месец, предава TechCrunch.

Предложената цена представлява значително разочарование за някои от инвеститорите и служителите на компанията, защото това ще означава, че тя е загубила от стойността си от последния кръг на частно финансиране насам. Ако цената остане в горната част на диапазона, Cloudera ще бъде оценена на 1,8 млрд. долара, значително по-малко от оценката от 4,1 млрд. долара, осъществена при финансирането през 2014 г. Този сценарий е известен с термина “down round IPO“.

Дружеството набра най-малко 1 млрд. долара от 2008 г. насам, като Intel е най-големият акционер. Технологичният гигант притежава 22% от компанията преди IPO-то. Accel притежава 16,3%, а Greylock Partners държи 12,5%.

Документите на компанията, които са били подадени през миналия месец, дават възможност за преглед на финансите. Приходите се разрастват и са на обща стойност 261 млн. долара за фискалната година, която приключва през януари. Cloudera е генерирала 166 млн. долара за същия период на миналата година.

Загубата възлиза на 186,32 млн. долара, като намалява спрямо загубата от 203 млн. долара за същия период на предходната година. В секцията, посветена на рисковите фактори, се казва, че се „очаква те да продължат да водят до нетни загуби в близко бъдеще".

Конкуренцията може да бъде една от най-големите пречки пред Cloudera. HP, IBM, Oracle, Amazon Web Services и Hortonworks са сред конкурентите, посочени в документите S-1.

Intel и Cloudera работят над партньорства, които имат за цел да се подобри скоростта и гаранцията при обработката на данни. Според документите "Intel и Cloudera си сътрудничат за постигане на оптимизирана скорост на криптиране на данните чрез използване на аритметично ускорение, вградено в архитектурата на Intel. Intel и Cloudera си сътрудничат за разработването на Spot (инкубиращ проект), платформа с отворен код за анализ на киберсигурността, изградена върху модели за открити данни, която осигурява напреднало откриване на заплахи с помощта на анализ на големи данни и машинно обучение".

Morgan Stanley, JP Morgan и Allen & Co са банките поематели. Компанията възнамерява да се листне на Нюйоркската фондова борса под кода "CLDR".

През миналия месец Snap даде началото на технологичните IPO-та за 2017 г. Оттогава видяхме борсовите дебюти на MuleSoft, Alteryx, Yext, Окта и Netshoes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още