IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google тества система за логване без пароли

Двойно фабрично разпознаване може да помогне за повишаване на сигурността

19:15 | 23.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Google</em></p>

Снимка: Google

Американският технологичен концерн Google започва да тества нова система, която позволява на потребителите да се логват в своите акаунти, като използват само смартфоните си.

За пръв път за схемата, която не изисква никаква парола, съобщи Reddit потребител с прякор rp1226, който е бил сред поканените да тестват новата функция. Разбира се, той е приел поканата, а след това публикува и скрийншотове, които илюстрират как действа опцията, пише TechCrunch.

„Най-напред позволявате на телефона си да се логва във вашия акаунт. Заставате пред компютър и въвеждате имейла си. След това получавате съобщения на телефона, за да разрешите логването. Ако натиснете Yes, компютърът ви дава достъп до вашия Google акаунт, без да въвеждате парола", обяснява rp1226. 

Малко след поста му Google официално потвърди, че работи над подобна функционалност и я тества сред кръг избрани потребители.

„Поканихме малка група потребители да ни помогне с тестването на нова опция за логване в Google акаунт, при която не се изисква парола", заяви компанията. Когато функционалността придобие завършен вид, от нея ще се възползват потребители както с iOS, така и с Android устройства, поясни  Google.

Често паролите са най-слабата брънка от веригата, що се отнася до сигурността на потребителските акаунти, след като много потребители не ползват сложни пароли или използват една и съща парола за различни услуги. Двойно фабрично разпознаване, като използване на USB и таен код или въвеждане на изпратен на телефона чрез текстови метод код, може да помогне за повишаване на сигурността. Същевременно това се разглежда от потребителите като пречка пред бързото ползване на услугите, защото представлява допълнителна стъпка в процеса на логване.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още