IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки втори потребител на интернет в света живее в Китай

В страната вече има над 700 млн. души, които сърфират в мрежата

17:27 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Броят на потребителите на интернет в Китай вече надхвърля 700 млн., обяви правителственият Информационен интернет центът (CNNIC), цитиран от AFP.

Това представлява повече от половината интернет потребители в света. Новината се появява в момент, в който Пекин открито залага на мрежата, търсейки опции за съживяване на икономическия растеж на страната.

В края на юни потребителите на интернет в Китай са били 710 млн. Става дума за хора, които са влизали в мрежата поне веднъж през последните шест месеца. Данните показват ръст от 3,1% спрямо края на декември миналата година, освен това разкриват, че всеки втори потребител на интернет се намира в азиатската държава.

Същевременно интернет цензурата в Китай остава голяма. Достъпът до социалните мрежи Facebook, Twitter и Instagram, както и до Google и Gmail, остава забранен. Същото важи и за част от западните медии. Онлайн съдържанието на китайските медии и на форумите са обект на големи ограничения. 

От друга страна Пекин залага на интернет, на иновативните стартиращи компании и на бума на онлайн търговията, за да насърчи икономическия растеж на страната, тъй като неговите традиционни двигатели (износ, тежка промишленост и производство) изпитват затруднения. В тази връзка правителството създаде амбициозен план, наречен „интернет плюс“, който има за цел да насърчи използването на мрежата и новите технологии, за да може промишленият сектор да се модернизира.

CNNIC твърди, че около 92,5% от китайските интернет потребители сърфират през мобилните си телефони.

Статистиката обаче показва, че броят на интернет потребителите в селските райони остава много малък – едва една трета от общия брой. Експертите смятат, че причината за това е, че жителите на тези райони нямат достатъчно компютърни умения или просто не проявяват интерес.

Част от технологичните компании в Китай, като инвестиционния холдинг Tencent и гиганта в електронната търговия Alibaba, се наложиха през последните години в списъка на мастодонтите в мрежата с капитализация от милиарди долари.

Това се дължи на бума на онлайн продажбите, които през 2015 г. са се увеличили с 33% до 522 млрд. евро, или близо 13% от всички продажби на дребно в страната за цялата година.

През миналата година 413 млн. интернет потребители в страната са извършили онлайн покупки, допълва информационният център. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още