IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адел и Бионсе не са тези, които спечелиха най-много от наградите "Грами"

Зад кулисите изплува името на Роб Стрингър, който триумфира след церемонията

13:08 | 13.02.17 г.
<p>
	Адел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Адел. Снимка: Архив Ройтерс

Адел надви Бионсе на наградите „Грами“. Зад кулисите обаче големият победител беше 54-годишният директор на звукозаписна компания Роб Стрингър, пише Bloomberg.

Стрингър стои начело на Columbia Records, 130-годишната звукозаписна компания, с която са работили Брус Спрингстийн, Дейвид Боуи, а през последните години – и двете певици. Лейбълът, притежаван от Sony, издаде всичките три албума на Адел в САЩ и работи с Бионсе, откакто тя беше част от R&B триото Destiny’s Child.

Стрингър подписа нови договори с Адел и Бионсе през миналата година, а в неделя вечерта двете изпълнителки показаха колко ценни са всъщност. Адел успя да надвие Бионсе в трите ключови категории: песен на годината и запис на годината за „Hello” и албум на годината за „25”. Тя спечели общо 5 статуетки.

Адел е и първият изпълнител, който получава награди в тези три ключови категории повече от веднъж, и е втората жена, която два пъти е печелила приз за албум на годината.

Бионсе се прибра у дома с две статуетки – за най-добър съвременен ърбан албум и за музикален видеоклип. Тя получи най-много номинации от всички изпълнители. Дори самата Адел искаше Бионсе да спечели, като докато приемаше наградите си изрази своето възхищение от „Lemonade”.

„Чудесна нощ за Sony”, коментира Дейвид Бакула, музикален анализатор на Nielsen.

Търговският успех и добрите отзиви на критиците за Адел и Бионсе са една от ключовите причини Стрингър, чийто брат някога беше главен изпълнителен директор на базираната в Токио Sony, да бъде избран да наследи Дъг Морис като главен изпълнителен директор на компанията майка на Columbia – Sony Music. Тя е и втората по големина звукозаписна компания в света.

Докато музикалните компании се напасват към предпочитанията на слушателите към iTunes, Spotify и YouTube, Стрингър ще разчита повече отвсякога на топ звездите, за да се погрижи за подразделението, което генерира 1,5 млрд. долара приходи от продажби през последното тримесечие.

Албумът „25“ на Адел разби рекорда за най-голям брой продажби за една седмица и се превърна в най-продаваният албум на годината за 2016 г., според Billboard. Бионсе остана четвърта с „Lemonade”.

Година, след като трудности белязаха представянето ѝ на наградите „Грами“, Адел направи невероятно завръщане на сцената в неделя с хита си „Hello”. След това прекъсна изпълнението си в чест на покойния Джордж Майкъл заради проблеми със звука, а след това изпълни отначало песента „Fastlove”, заявявайки, че би искала тя да се получи добре в памет на изпълнителя.

Бионсе, която е бременна с близнаци, направи артистично представяне на две песни - „Love Drought” и „Sandcastles”.

Друг изпълнител на Columbia пък грабна най-голям брой статуетки снощи – Дейвид Боуи беше отличен посмъртно. Той работеше с лейбъла от 2002 г. насам.

Албумът на Боуи „Blackstar” се сдоби с пет награди заради „Blackstar” - албумът, издаден няколко дни преди смъртта му.

Стрингър ще поеме контрола над Sony Mucis през април, в момент на промени както за музикалната индустрия, така и за компанията му. Майкъл Линтън, който избра Стрингър за позицията, наскоро се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Sony Entertainment. Sony Corp. все още му търси наследник за поста.

Междувременно музикалната индустрия се адаптира към развитието на стрийминг услуги като Spotify и Apple Music, които предлагат десетки милиони песни по заявка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още