IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците вече не се вълнуват от 3D киното

Въпреки това Холивуд не спира да създава нови и нови заглавия в този формат

21:02 | 17.04.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Осем години, след като филма „Аватар“ на Джеймс Камерън впечатли зрителите с 3D технологията, американският 3D балон спада, пише Quartz.

Докато филмовата индустрия прави все повече и повече 3D филми, все по-малко американци са готови да платят по-висока цена, за да ги гледат. 3D боксофисът в САЩ се оказа с 8% по-малък от този през 2015 г., сочи годишният доклад на Motion Picture Association of America (MPAA). И това се случва, въпреки че Холивуд е генерирал с 12 3D филма повече спрямо предходната година, пише Quartz.

От гледна точка на боксофиса 3D филмовата индустрия в САЩ достигна пика си през 2010 г., а оттогава насам бележи стабилен спад, макар че общият брой на 3D продукциите расте.

Погледнато от друг ъгъл, делът на 3D продукциите в общите приходи в боксофиса в страната, се е свил до едва 14% миналата година, което е под пика от 21% през 2010 г. Междувременно общият боксофис в САЩ е нараснал с близо 8% в същия период.

Защо тогава Холивуд продължава да прави 3D филми, дори когато е ясно, че американците бързо губят интереса си към този формат? Отговорът е прост: в Азия, и по-специално Китай, все още обичат 3D.

В САЩ и Канада 3D екраните са едва 39% от всички екрани за дигитални филми. В Азиатско-тихоокеанския регион, 3D екраните са 78% от всички. 3D може да отшумява в САЩ, но завоюва позиции в много азиатски страни.

Световният боксофис е нараснал с 44% от 2012 г. насам, предимно заради по-големият брой екрани и филми в Китай, Япония и Индия. А китайската публика повече от всичко обича 3D.

Холивуд залага на големите възможности, които има в Китай. Но това не спира филмовата индустрия да продължава да се опитва да налага 3D формата на американската публика, на която сякаш вече ѝ е омръзнало да поставя не особено красивите и неудобни очила.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
иначе няма КОСМИЧЕСКИ КОРАБ----то като се появи такъв, тогава компютрите ще са напреднали още повече и ти пак ще мрънкаш че пак няма да може да изчислим треакторията до другата галактика :):):) тоест, без значение каква е темата, ти си мрънкаш, защото си просто един нещастен мрънкач озлобен от своето нещастие и чудещ се как само да плюеш по всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
разбирам те много добре, и аз съм бил на десет години, но после порастнах. Иначе си като жълт вестник, първо пишеш някоя чутовна глупост и после сам се оборваш, като ни го представяш като някво откритие :):):) ... по скоро е че ти не разбираш повачето информация тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
deant
преди 7 години
просто няма 3д ефект, който да си заслужава да си унищожаваш очите заради него. Същото е и тази новата простотия с очилата. *** нищо, те и очните лекари трябва да имат работа. Не че и CRT мониторите не им създадоха доста, мир на праха им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 7 години
а ти от компютъра с който написа този безсмислен коментар, колко треактории изчисли в последно време ? .... питам за едни друг дървен философ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
SA
преди 7 години
Интересът спада, защото 3Д-то не е това, което рекламираха в началото и с Аватар. Сега 3Д ефектите освен, че не са толкова силни, но и са все по-малко. Неведнъж се оказва, че голяма част от филма въобще няма 3Д ефекти.Хората не са прости и не могат да бъдат лъгани вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Нормално, истината е, че 90% от 3д заглавията са много ефекти, слаба актьорска игра и сценарий. Просто БЕГЕ зрителят, е още на нивото на касетите с дублаж, само от един човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
deant
преди 7 години
хаха изобщо не е учудващо. гледам в България още сме болни и гледаме 3д. Нищо и при нас ще мине... ама както във всичко сме бавни. лично аз, ако на филм който има 2д и 3д прожекцията без да се замисля отивам на 2д.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още