IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Guinness, която може да се превърне в една от жертвите на Brexit

Емблематичната бира подчертава тревогите за това какво ще се случи с единствената сухоземна граница на Великобритания с ЕС

18:52 | 17.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Бирата Guinness – най-емблематичният продукт в износа на Ирландия, показва потенциалната цена на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, разказва Bloomberg.

Произвеждана в Дъблин от средата на 18-и век, всяка бутилка и кен от тъмната бира преминава границата от Ирландия до Великобритания два пъти, преди да достигне феновете си.

Съставки от цяла Ирландия пристигат в Дъблин, където се смесват вода, ечемик, хмел и мая, а след това се варят. После бирата се изпомпва в цистерни, които я пренасят на 90 мили северно до Белфаст в Северна Ирландия. Там, тя се сипва в бутилки и кенчета, преди да бъде върната обратно на юг за разпространение.

Guinness подчертава тревогите за това какво ще се случи с единствената сухоземна граница на Великобритания с ЕС: 310 км. между Ирландия и Северна Ирландия. Докато политици и дипломати в Дъблин, Лондон и Брюксел настояват, че няма да има връщане на контрола, наложен по време на конфликта в Северна Ирландия, реалността може да се окаже по-сложна.

За мен няма съмнение, че трябва да има някакъв вид митническа видимост от двете страни на границата“, казва Робърт Мърфи, бивш митнически представител на ирландските данъчни власти, който в момента работи в Европейската комисия в Брюксел. „Идеята да има безпроблемна и безпрепятствена граница е чудесна, но се чудя доколко е реалистична“, казва той.

Граничният контрол започна да отпада през 90-те години, след като британското и ирландското правителства, подкрепени от ЕС, постигнаха мирно споразумение между предимно католическите националисти, борещи се за обединена Ирландия, и предимно протестантите лоялисти, защитаващи статуквото.

Потребителите сега свободно могат да плащат през границата с евро или с британски паунд. Трансграничната търговия е била на стойност над 3 млрд. евро миналата година, сочат оценки на ирландското правителство.

За базираната в Лондон Diageo, собственик на Guinness, това означава, че камионите на компанията могат да се движат от север на юг и обратно безпроблемно.

Всяка година те пресичат 13 хил. пъти Ирландия заради бирата. Ако добавим ликьора Baileys, броят нараства до 18 хиляди. Възстановяването на границите може да доведе до закъснения между 30 минути и 1 час, което ще струва допълнително по 100 евро на пътуване, казва компанията. Само това ще увеличи разходите с 1,3 млн. евро за Guinness и други бири на Diageo, произвеждани в Ирландия.

Компанията заяви, че ще работи заедно с британското и ирландското правителства, за да намерят решение на граничния въпрос.

Brexit може да намали търговските потоци между Ирландия и Великобритания с около една пета, сочат оценки на Economic & Social Research Institute. В проектонасоки за преговорите по излизането на Великобритания председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че са нужни „гъвкави и креативни решения“, за да се избегне силен граничен контрол.

За големи компании като Diageo и брандове като Guinness може да има решения, независимо дали става въпрос електронно етикиране или някакъв вид доверителна търговска програма“, казва Мърфи. „Митническите служители не искат да губят времето на хората. Но това няма да е лесно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още