IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мед със злато и дървени рамки за очила - гърците търсят нови начини за оцеляване

Рецесията в Гърция накара мнозина на погледнат по нов начин на възможностите да печелят

09:10 | 23.07.16 г.
<p>
	Гръцки мед със златни люспи. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гръцки мед със златни люспи. Снимка: архив Ройтерс

Ако нeобходимостта е майка на изобретенията, осем години тежка рецесия и влошените перспективи за намиране на работа принудиха някои гърци да започнат наново, да сменят професиите си и да създават иновации, за да оцелеят, пише Ройтерс.

Създадени на остров Сирос ръчно изработени дървени рамки за очила се превръщат в хит сред хипстърите в Европа и отвъд Стария континент. Мед от хълмовете на Евоя със злато привлича интереса на заможни клиенти от САЩ, Лондон, Хонконг и Обединените арабски емирства. В един от кварталите на Атина дърводелец се връща към хобито си да прави риболовни харпуни, след като бизнесът му се сблъсква с проблеми. Първият му клиент е от Русия.

Димитрис Хациродос, чиито харпуни струват между 450 и 1 500 евро, твърди, че кризата е принудила Гърците да мислят креативно. "Когато нещата станат трудни, това ви кара да мислите различно. Когато нещата са добре, никой не прави трудни избори“, посочва той, докато седи пред работилницата, която той и брат му са наследили от баща им.

Повече от 400 хил. гърци са емигрирали от старта на финансовата криза в страната през 2009 г. От тези, които са останали, някои са имали късмета да си намерят работа. Брутният вътрешен продукт намалява с една четвърт от 2008 г. насам.

36-годишният Периклис Териос за кратко е заминал за Канада, но се е върнал у дома. Той и неговият партньор Елени Вакондиу са започнали да правят ръчно рамки за очила около 2012 г., някои от тях и от рециклирани материали. Идеята им хрумва докато пият кафе, след като си дават сметка, че бизнесът им с мебели не жъне особени успехи.

"Беше много трудно и имаше много пъти, в които си мислехме да се откажем, но вярвахме в нашите усилия и че ще направим продукт, който ще се отличи на пазара“, коментира Вакондиу. По думите ѝ е имало моменти, в които хладилниците им у дома са били празни, защото всичко изкарано е било влагано за проучвания и развитие на продукти.

В малка работилница на Сирос те започват да създават по 350 чифта очила годишно. Двамата твърдят, че през тази година са на път да направят 2 хил. броя, като ги продават между 250 и 300 евро.

Поне опитахме

Янис Кирипидис и Стеви Теодору отглеждат кошери с пчели, оставени от дядото на Теодору. Миналата година те са продали 60 хил. буркана органичен мед. Продукцията им се е увеличила до 70 хил. буркана през първата половина на тази година.

35-годишният Кирипидис, който е бивш рекламен директор, твърди, че двойката е решила да се премести във Великобритания, но последното им пътешествие до Евроя ги е накарало да размислят.

"Казахме си: ако проработи - проработи, ако не - поне сме опитали и ще спрем да мислим за това, така че да се насочим към нещо друго“, коментира Кирипидис.

Stayia Farm в момента произвежда 16 различни вида мед, като може би най-известният е този със златни люспи.

"Това е продукт за изтънчени вкусове, не е нещо, което можете да намерите в супермаркета“, коментира Кирипидис. Медът се продава между 35 и 50 евро в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още