IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата предоставя 90 млн. лева за нови влакове за БДЖ в следващите 3 г.

Данаил Папазов в интервю за Investor.bg за приоритетите в сектора до 2020 г., за концесионния план и за проблемите в БДЖ и Български пощи

08:52 | 21.01.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Какъв подвижен състав ще бъде закупен?

Около 100 млн. лева са нужни за закупуването на 15-16 мотриси. Това обаче не е производство, което се купува, като 

лека кола. То обикновено се произвежда в програма за 2-3 години. Именно заради това ние в следващата рамка от 3 години предвиждаме по 30 млн. лева от държавния бюджет вместо да отиват в субсидията, да се заделят за капиталов трансфер за закупуване на нов подвижен състав. Тоест 3 години по 30 млн. лева, или общо 90 млн. лева.

Това може ли да бъде счетено като вид държавна помощ от страна на Европейската комисия?

Ние отдавна водим разговори с Европейската комисия и имаме разрешение за този капиталов трансфер още от предишното правителство.

Вече пуснахте едната част от системата за онлайн продажба на билети. Какво следва оттук нататък?

Продължаваме, докато всички гари и всички направления бъдат включени в системата. Следващата седмица ще бъде пусната обществената поръчка за разширяването й. Ние се надяваме да продължим да работим отново с “Информационно обслужване”. Те, разбира се, трябва да имат най-конкурентни условия, за да могат да спечелят търга и да продължат да работят по системата.

За една седмица до Нова година системата е дала възможност на над 510 човека да си купят билети. Около 15 хил.  лева за една седмица е приходът - това е голям успех. Над 4 хил. регистрирани в системата потребители имахме само до Нова година. Явно това е било голям интерес в цялата страна. Аз мисля, че сега ние ще успеем да разширим значително системата. Ще въведем опцията да не е нужно да разпечатваш билета си, а да може направо на телефона да се сканира чрез устройството, с което ще бъдат снабдени кондукторите. 

Какви са плановете на министерството на транспорта за развитието на Летище София и Летище Балчик?

Предконцесионните анализи за Летище София и Летище Балчик в момента се правят и се изготвят в "един пакет". Очаква се в първите месеци на тази година те да бъдат завършени. Те закъсняха главно поради няколко причини, като основната е, че имаше проблеми със собствеността при някои от обектите, готвени за концесия. Надявам се в края на месец март да бъдат готови тези анализи. Веднага след това трябва да се вземе политическо решение какво ще се прави с Летище София - дали то ще бъде отдавано на концесия или не.

Моето мнение е, че всички дейности, които са през пристанища или летища, трябва да бъдат отдавани на концесия. Но добре работещите трябва да бъдат отдавани последни. Трябва да се отдават първо тези, които не носят приходи, и да се завършва с тези, които са най-печеливши. Държавата така или иначе в момента получава значителни средства от пристанище Варна и от столичното летище, от които не бива да се лишава. Ако се вземе политическо решение да се отдават на концесия, ние ще направим всичко възможно концесионната и тръжна документация да бъде такава, че да защити интересите на държавата. 

Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
е ти кво искаш, тряя да се пуши повече това е много важно и те не отиват 160 а 80 например другите се раздават като бонуси насам натам :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
90 милиона за БДЖ и то не наведнъж а в продължение на 3 години а на тютюнопроизводителите по 160 милиона всяка година?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Прав сте, коригирах "корекцията". Поздрави и хубав ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
:) "Девнински заводи."Да ви имам корекцията! ДевнЕнски заводи!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Добро утро и благодарим за корекцията. Разбира се, става дума за заводите в Девня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
"Девинските заводи?" Къде ти Девин, къде ти Варна, да не говорим че не се сещам за заводи в Девин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още