IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подборът на проекти по публичната инвестиционна програма е бил непрозрачен

Програмата беше подготвена от кабинета на Пламен Орешарски, а 500-те млн. лева в бюджета ù - разпределени набързо в началото на 2014 г.

12:38 | 13.11.15 г.
Подборът на проекти по публичната инвестиционна програма е бил непрозрачен

Подборът на проекти, финансирани със средства от публичната инвестиционна програма на правителството на Пламен Орешарски, е бил непрозрачен и необективен. Това констатира Сметната палата, която стартира проверка на фонда „Растеж и устойчиво развитие на регионите” още в началото на 2014 г. 

Кабинетът на Орешарски заложи в бюджета за 2014 г. 500 млн. лева за специален механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти и програми. Проектите трябваше да бъдат оценявани от специален междуведомствен съвет.

Правителството обаче набързо разпредели парите, което предизвика всеобщо недоволство. Националното сдружение на общините поиска обяснения за критериите за подбор на одобрените проекти, а няколко общини заведоха и дело срещу правителството заради разпределението на парите.

След като Пламен Орешарски подаде оставка, служебното правителство реши да спре публичната инвестиционна програма. В бюджета бяха върнати почти 119 млн. лева от икономии по реализирани проекти или от прекратени проекти.

Сметната палата е установила, че не са създадени предпоставки за осигуряване на обективност и прозрачност при оценяването и класирането на проектите с регионално и местно значение. Критериите за подбор на проектите са фрагментарни и твърде общи, за да бъдат добра основа за обективно номиниране и оценяване на проекти и програми, които кандидатстват за финансиране, а не са въведени и допълнителни правила и процедури за избор, посочва се в доклада на институцията.

На практика областните управители не са извършвали подбор и оценка преди номинирането на проектите с регионално и местно значение, а са предоставили на Междуведомствения съвет всички постъпили проектни предложения, с изключение на предложенията на три общини от област Кюстендил. За тях е преценено, че може да се финансират от други източници.

Дейността на Междуведомствения съвет и мотивите за взетите решения при оценяването, подбора и приоритизирането на проектните предложения не са документирани и оповестени, констатира още Сметната палата. Не са регламентирани и изисквания за оценка и класиране на проекти и програми на органите на централната администрация на изпълнителната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още