IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неясни модели за оценка пречат на инвестициите в зелени имоти

Все повече институционални инвеститори се интересуват от инвестиции в зелени сгради и изискват повече информация за техните екологични характеристики

15:00 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неясни модели за оценка пречат на инвестициите в зелени имоти

Инвестициите в сгради с „по-зелени“ характеристики придобиват все по-голяма популярност сред институционалните инвеститори.

За това има редица предпоставки, като предлагането на пазара не закъсня да отговори на този нараснал интерес.

Има някои фактори обаче, които значително забавят развитието на институционалните инвестиции в този тип имоти.

Дългосрочната атрактивност на енергийноефективните сгради се подкрепя също и от редица регулаторни и юридически действия в много части на света. Наред с това физическите характеристики на самите сгради също може да се очаква в средносрочен план да изиграят положителен ефект върху търсенето на тези сгради от страна на корпоративни наематели и инвеститори.

Освен в инвестиционно отношение енергийната ефективност на сградите се превръща също толкова и в социален въпрос. Не случайно много пенсионни и други фондове задават все повече въпроси към своите мениджъри относно екологичните характеристики на имотите, управлявани от тях. Те искат да разберат доколко ефективно се управляват въглеродните емисии и другите екологични аспекти на тяхното портфолио, пише PropertyWeek.

За тази цел е нужна надеждна информация. Занапред фонд мениджърите ще трябва да обявяват много повече информация относно зелените параметри на портфолиото и тяхната бъдеща роля за възвръщаемостта от инвестициите.

За съжаление, докато мениджърите се опитват да намерят начин да отговорят най-добре на тези изисквания, собствениците на капиталите се сблъскват с „непонятна каша“ от екологични стандарти и модели за измерване, които може да забавят или дори да препятстват техните действия, пише изданието.

Инвеститорите се нуждаят от прости и смислени метрики, за да оценят абсолютните и сравнителните екологични параметри на дадено портфолио, представени им от фонд мениджърите. От своя страна последните ще се нуждаят от евтини и ефективни метрики, приложими за цели портфейли от имоти.

Някои организации, като групата на институционалните инвеститори срещу промените в климата (IIGCC), обръщат внимание именно на тези аспекти от инвестиционния цикъл. Те публикуват указания за своите членове за това кои точно променливи от параметрите на имота, като енергийни фактори, водно потребление, отпадъци или достъп, имат най-пряко отношение към екологичния аспект в инвестиционно отношение.

По този начин инвеститорите могат да добият представа какъв вид данни да изискват от своите мениджъри, пише изданието.

От IIGCC са на мнение, че подобни инициативи ще спомогнат за екологичната осведоменост в инвестиционната общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още