IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недвижимите имоти като чуждестранни инвестиции – преди и след кризата

Как се промени потокът от капитали, насочван към проектите за имоти у нас през годините?

12:47 | 04.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Модата на инвестициите в недвижими имоти е непреходна. Променя се единственото нейната динамика и специфики по отношение на видове имоти и модел на инвестиране.

Преди началото на кризата у нас изобилстваше от инвестиции в имоти, като голяма част от тях се реализираха от чуждестранни предприемачи и инвеститори.

По данни на Българската агенция за инвестиции през последните 15 години у нас са били инвестирани около 40 млрд. евро.

Специално между 2005 и 2009 г. голяма сума от тях бяха насочени към строителство и недвижими имоти, коментира Борислав Стефанов, изпълнителен директор на агенцията, по време на конференция за имоти в петък.

За това имаше няколко фактора. От една страна, пазарът бе ненаситен и имаше голям интерес за нови и модерни имоти, каквито преди това на пазара нямаше.

Един от четирите най-значими сектора

Редица спекулативни инвеститори отговориха именно на това търсене. Много играчи на пазара все още с носталгия си спомнят периода, в който можеше да се продаде и отдаде под наем почти всичко, което се построи – независимо дали става дума за жилищни или за бизнес сгради.

Това съвпадна с ръст на останалите чуждестранни инвестиции у нас – един от факторите, които дадоха тласък на българската икономика и допринесоха за ръст в покупателната способност на потребителите.

Не на последно място макроикономическата среда у нас и в глобален план бе повод за оптимизъм сред кредитори и инвеститори, който им даваше възможност да бъдат по-толерантни към риска.

Преди кризата бяха обявени множество мащабни проекти за изграждане на търговски центрове, офиси и мултифункционални комплекси за стотици милиони евро в София и страната, някои от тях на стойност над 500 млн. евро. Много от тях получиха обещание за държавна подкрепа със сертификати за т. нар. инвестиционен клас. Поради една или друга причина също много от тях така и не бяха осъществени.

Недвижимите имоти и строителството бяха един от четирите сектора, които генерираха над 80% от преките чуждестранни инвестиции в продължение на редица години.

Тази ситуация вече се промени, коментира Стефанов. Той обясни, че през последните години като цяло се промени структурата на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас. Докато преди и през 2008 г. финансите, търговията и недвижимите имоти са били водещите отрасли за инвестиции, то от миналата година тяхното място са заели телекомуникацията и енергетиката.

Тази година има и нов фактор – много от големите фирми в България връщат големи суми междуфирмени заеми, което се отразява на инвестициите, както и стратегически на техните планове за експанзия и производство.

Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
"след кризата????"- че кога свърши тая криза. Ех, ще се побъркат тези които държат имотчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още