IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват ръст на наемите и капиталовите стойности на бизнес имотите в България

Темповете на възстановяване на пазара у нас обаче се забавят заради вътрешнополитическите проблеми, според RICS

12:32 | 08.09.14 г.
Очакват ръст на наемите и капиталовите стойности на бизнес имотите в България

Наемите и капиталовите стойности на бизнес имотите в България се очаква да нараснат през следващите 12 месеца, посочва се в новия тримесечен доклад на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (Royal Institution of Chartered Surveyors, RICS).

Най-силен се очаква да бъде ръстът на наемните равнища на офисите заради засиленото търсене в първокласния сегмент през последните месеци. Ръст се очертава и в сегмента на индустриалните площи, където предлагането на съвременни площи е изключително слабо.

Очаква се ръст и на наемите на търговските площи през следващите 12 месеца въпреки засилената конкуренция между моловете и продължаващото силно предлагане на нови площи в търговски центрове.

„Икономическото възстановяване на България е значително четири години, след като страната излезе от рецесията, и перспективите се подобряват. Темповете на възстановяване обаче изглежда се забавят заради вътрешнополитическите проблеми и невъзможността за парични стимули за икономиката на фона на допълнителната консолидация на публичните финанси“, посочва се в доклада на RICS.

Организацията подчертава, че уязвимостта на банковия сектор, въпреки че е била преодоляна бързо, е влошила краткосрочните перспективи пред пазара.

Освен че наемателите на площи са позитивно настроени, организацията отчита, че и инвестиционният пазар остава стабилен, като нарастват запитванията за инвестиции в България, особено в търговския сектор. Засилено е и търсенето на подценени, проблемни имоти, особено в офис и индустриалния сегмент, но предлагането изостава спрямо търсенето.

„В България инвеститорският интерес расте заради по-добрите перспективи, както за търсенето от страна на наемателите, така и за ръст на наемните нива във всички три сектора на бизнес имотите“, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield в България и Македония.

„Условията на офис пазара отбелязаха ново подобрение, което вече се разпростира и извън клас А сегмента. Наемите на търговски площи се стабилизираха благодарение на доброто ниво на отдаване на новите проекти и растежа на потреблението от началото на годината. А при индустриалните и логистичните площи липсата на предлагане започва да оказва натиск за повишение на наемите, докато търсенето постепенно се увеличава“, допълва Лашова.

„България, заедно с редица други страни в Югоизточна и Централна и Източна Европа, е една от основните ни цели. Въпреки че броят на инвестициите, които могат да се реализират в България и по-специално в София, е доста ограничен, има определени проекти с добро качество, които могат да осигурят добри нива на възвръщаемост и поради това привличат интереса на инвеститорите“, казва Лила Патераки, директор „Бизнес развитие“ в Zeus Capital Managers. „Вярваме, че има възможности в офис пазара и търговския сектор“, допълва тя.

Повечето пазари на бизнес имоти в Централна и Източна Европа постепенно оставят зад себе си периода на затруднения, констатират от RICS след допитване до участниците в сектора.

Освен в България, нагласите на наемателите са положителни също в Унгария и Румъния, докато в Чехия са по-скоро на неутрална територия, като нарастването на свободните площи изпреварва търсенето и за офис, и за търговските имоти. В индустриалния сектор в Чехия ситуацията обаче е коренно различна и компенсира забавеното търсене в търговския и офисния сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още