IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шънджън в Китай е градът с най-силен ръст на цените на жилищата в света

Истанбул е лидер в Европа, а Скандинавия се очертава като водещ европейски регион в сектора на имотите

10:45 | 14.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шънджън – един от най-големите градове в Китай, е световен лидер по ръст на цените на жилищата за първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Това показват данни на консултантската компания Knight Frank, която е изготвила глобална класация на 150 града.

Нито един български град не е включен в класацията. В нея присъстват обаче Анкара – на 27-мо място с годишен ръст на цените за периода от почти 10%, Скопие – на 87-мо място с ръст от 3,1%, както и Атина – на 139-то място със спад от 4,2%.

За една година цените на жилищата в Шънджън са се увеличили с 62,5%. Втората позиция е за Шанхай с ръст от 30,5%, а третата – за Истанбул, който е и европейски лидер по ръст на пазара на имоти, с 19,6%.

В топ 5 попадат още китайските градове Нандзин и Пекин. В топ 10 влизат Стокхолм в Швеция – най-горещият жилищен пазар в Европейския съюз (ЕС) в момента, Ванкувър (Канада), Оукланд (Нова Зеландия), Измир (Турция) и Лакнау (Индия).

Градът с най-силен годишен спад на цените на жилищата през първото тримесечие е Абърдийн във Великобритания – 11,3%, следван от Тайпе – 8,2%, и Москва – 8,1%. Топ 10 се допълва от Солун, Севиля, Джайпур, Генуа, Хонконг, Даруин и Халифакс.

Като ключов регион на растеж на жилищните пазари в Европа се очертава Скандинавия, посочват експертите. За Северна Америка водещ двигател е Ванкувър.

Сред най-горещите европейски пазари с ръст на цените от 7% до 10% през първото тримесечие се нареждат Хага, Малмьо, Утрехт, Бирмингам, Барселона, Порто, Копенхаген, Бристол, Гьотеборг, Осло, Лондон и Будапеща. Умерен ръст от порядъка на 2-5% е отчетен в Малага, Нотингам, Мадрид, Дъблин, Цюрих, Берн, Братислава и други.

Сред европейските пазари с падащи цени в момента се нареждат повечето водещи италиански градове – Рим, Торино, Венеция, Милано, Флоренция, както и Единбург, Никозия, Загреб и други.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от компанията, ускорява ръста си до 4,5% през първото тримесечие на годината спрямо първите три месеца на миналата година. В почти три четвърти от наблюдаваните пазари е отчетен ръст на цените, а разликата между най-силните и най-слабите пазари се разширява до 74 процентни пункта от 55 през последното тримесечие на 2015 г., посочва се в доклада на компанията.

Разликата обаче е обяснима с феноменалния растеж на цените, отчетен в Шънджън – най-значимият технологичен хъб в Китай, който се намира на само около 20 км от Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още