IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със затягането на хватката Китай изпраща послание до имотните магнати в Хонконг

Магнатите в града от дълго време упражняват прекомерно влияние върху хибридната политическа система в града

08:13 | 28.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Sun Hung Kai Properties изрази увереност в бъдещето на Хонконг и ще продължи да инвестира там, както и в градове от континенталната част. Henderson Land и New World Development са отказали коментар, а CK Holdings не е отговорила на молбата за коментар. Предприемачите вече предприеха мерки, за да покажат, че посланието е получено.

New World и Henderson Land дариха селска земя като резерв за социални жилища. През последните седмици Nan Fung Group, Sun Hung Kai, Henderson Land и Wheelock кандидатстваха по програма за публично-частно партньорство, първите кандидатури след пускането на програмата през май 2020 г.

Тя дава възможност на предприемачите да строят на по-голям процент отворени терени, но трябва да използват най-малко 70% от допълнителната площ за общински жилища. Миналата година редица предприемачи заявиха пред Ройтерс, че програмата е непривлекателна, тъй като има много ограничения и риск от по-високи разходи.

„Пекин не ни казва какво да правим, но казва, че трябва да разрешим този проблем“, отбелязва Гордън Ву от компанията Hopewell Holdings.

Друг предприемач, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на въпроса, отбелязва, че китайските официални представители са очертали очаквания, но не и стратегия и краен срок.

„Можем да продължим бизнеса си, ако даваме повече на обществото“, казва източникът, който е висш ръководител във водеща строителна компания в Хонконг. Секторът трябва да увеличи усилията за смекчаване на недостига на жилища, допълва той.

Повечето предприемачи публикуват изявления наред с други китайски корпорации в подкрепа на закона за националната сигурност и електоралните промени.

Критиците на ходовете твърдят, че те са смазали мечтите за демокрация, а властите заявяват, че мерките са необходими за възстановяване на стабилността след демонстрациите през 2019 г.

42-годишният Ейдриън Чън, който пое поста на главен изпълнителен директор на New World, основана от дядо му, каза в края на миналата година, че компанията трябва да стане по-релевантна към обществото, особено в новата обстановка, при която компаниите трябва внимателно да балансират интересите на различни партии.

„Това не е лесно. Имам много посивели косми, които не можете да видите“, казва Чън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още