IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко може да спаднат цените на жилищата - уроци от Великобритания, САЩ и Европа

Дългата ера на ултраниски лихви, която направи заемите за покупка на жилище по-евтини от всеки друг период в историята, приключи засега

16:00 | 27.02.23 г. 4
Швеция е най-бързо спадащият пазар в Европа. Снимка: Bloomberg LP
Швеция е най-бързо спадащият пазар в Европа. Снимка: Bloomberg LP

Нова Зеландия

Най-големият спад на цените в света

Какво казват данните – средната цена на жилищата е намаляла с 13,3% за една година до януари 2023 г., като в Аукланд жилищата са поевтинели с 21,7%. Сделките са надолу с 27 на сто.

Най-големият град в Нова Зеландия, Оукланд пострада от седмици на лошо време и имотният пазар не беше пощаден от удара. Повечето икономисти, специализирани в жилищния пазар, отбелязват, че страната е изминала само две трети от пътя на понижаването на цените и прогнозират, че общият спад спрямо връхната точка ще достигне 22%.

Цените на жилищата в Оукланд нараснаха с над 40% между началото на 2020 и началото на 2022 г., подкрепени от исторически ниските лихви и мерките на правителството в защита на икономиката от COVID. Цените нараснаха до средно 1,3 млн. новозеландски долара. Но с ръста на лихвите балонът се спука и цените на жилищата в града сега са намалели до под 1 млн. новозеландски долара.

Германия

Рязък край на десетилетен бум

Какво казват данните: цените на жилищата на национално ниво са нараснали с 2,1% през календарната 2022 г., но са намалели с 1,8 на сто през последните три месеца на годината. Шестмесечният спад от 2,5% е най-големият от две десетилетия насам.

„Многобройните кризи през 2022 г. сега оказват своето въздействие върху имотния пазар“, коментира Йенс Толкмит, главен изпълнителен директор на Асоциацията на германските облигационни банки. „Очакваме още спадове през идните тримесечия, но смятаме, че те ще останат умерени като цяло… Дори ако цените намалеят с 15% в по-дълъг период, те ще стигнат до същото ниво като в началото на 2020“, допълва той.

Германия често е смятана за по-разумен имотен пазар от този във Великобритания, но цените на жилищата в Мюнхен, най-скъпия пазар в Германия, далеч надхвърлят тези в Лондон. Обичаен апартамент в Мюнхен струва 800 хил. евро, а средните цени на къщите достигат 1,84 млн. евро. Средната цена на апартамент или къща в Лондон е 528 хил. паунда.

Испания

Първи спадове на цените на жилищата

Какво казват данните: Цените на жилищата са нараснали със 7,2% през 2022 г., но през декември ръстовете на цените почти спряха, а броят на новоотпуснатите ипотечни кредити се срина с 22,5%.

Миналата година Испания беше един от най-бързо растящите пазари в Европа, като цените в Мадрид нараснаха средно с 12,2 на сто, а сделките с жилища достигнаха най-високото си ниво от бума през 2007 г.

Но в началото на февруари испанският вестник El Pais отбеляза: „Забавянето на имотния пазар е реалност“. В момента пониженията са най-видими на Балеарските острови – най-скъпия пазар в Испания, където продажбите са намалели с една трета през декември, а цените са спаднали на месечна база. Средните цени в Испания все още са под нивото им преди финансовата криза през 2007-2008 г.

Последна актуализация: 16:01 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 1 година
До: dobaедва ли "нарастването" може да компенсира срутените сгради в Турция. Скритата идея-реклама на брокерес е, че тези хора ще закупеват и тук, тухланепродадена нема да остане, че и предцтои поредния имотен БУМ! Рекламка, кво да правиш..........ке пак е умнозаблуждение. Виж, в софия постоянно си повтарят, че цените могът да вървът само нагторе без никакво допълнителна обосновка. забавно ми е с брокерес - тези дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: scott: https://investor.bg/a/534-***/370219-s-22-narastva-novoto-stroitelstvo-vav-varna-prez-2022-g - потвърдено :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
Sharkys
преди 1 година
Тук спад не може да се случи. Поне според брокерите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 3
scott
преди 1 година
Важното е, че във Варна цените на жилищата се ПОКАЧВАТ!След земетресението в Турция склъгънът на брокерите е: КУПУВАЙТЕ, ЧЕ НЕ ОСТАНАХА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още