IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко може да спаднат цените на жилищата - уроци от Великобритания, САЩ и Европа

Дългата ера на ултраниски лихви, която направи заемите за покупка на жилище по-евтини от всеки друг период в историята, приключи засега

16:00 | 27.02.23 г. 4
Швеция е най-бързо спадащият пазар в Европа. Снимка: Bloomberg LP
Швеция е най-бързо спадащият пазар в Европа. Снимка: Bloomberg LP

Франция

Бумът свършва, цените се очаква да намалеят през 2023 г.

Какво казват данните: Цените на апартаментите в Париж са намалели с 1% в годината до септември 2022 г., но цените на всички жилища на национално ниво са нагоре с 6,4 на сто.

Един от проблемите при сравняването на цените на жилищата на национално ниво е, че всяка страна извлича данните по различен начин. Британските и американските данни са съсредоточени около къщите, а много от европейските данни са свързани с цената на квадратен метър на апартаменти. Франция е трудна за следене, тъй като нейните данни отразяват състояние на пазара отпреди няколко месеца по-рано. Френски брокер на недвижими имоти коментира пред Guardian: „Всички данни са остарели, това е като да прогнозираш времето за миналата есен“.

Но както и в останалите страни в Европа данните ясно показват, че продажбите и цените намаляват. „Цените в големи градове като Париж, Бордо и Лион намаляват след много години на значителни ръстове. Очакваме тенденцията да се запази през 2023 г.“, коментира Тревор Леге, президент на компанията за недвижими имоти Leggett Immobilier.

Century 21, най-голямата агенция за недвижими имоти във Франция, прогнозира спад на цените с 5% до 7% през 2023 г., поне в някои департаменти. Според нея в големите градове цените на апартаментите са започнали да спадат през лятото на м. г.

САЩ

Леки спадове на национално ниво, но срив в Сан Франциско

Какво казват данните: Индексът Case-Shiller от S&P показва, че цените на национално ниво са нараснали със 7,7% на годишна база през ноември 2022 г. Но от юни те са намалели с 3,6% на национално ниво и с 5% в 20-те най-големи града. В Сан Франциско средната цена на еднофамилно жилища се е сринала с почти 250 хил. долара, или 15% в годината до януари и достига средно ниво от 1,38 млн. долара, сочат данни на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в Калифорния.

Корекция на цените на жилищата в САЩ беше неизбежна, след като Федералният резерв започна да повишава основната си лихва, като тласна бързо нагоре лихвите по ипотечните кредити. Бенчмарковите 30-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва в САЩ нараснаха рязко през миналата година от 3,9% на 6,3 на сто.

Но в Сан Франциско, който страда от двойния удар на съкращаването на работни места от големите технологични компании и ръстовете на лихвите, спадът на цените се ускорява. Данните за януари на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в Калифорния показват, че средните цени в заможния окръг Мерин, малко над моста „Голдън Гейт“, са се сринали с цели 300 хил. долара, или 19,9%, само за един месец.

Но спадовете се случват след спиращи дъха ръстове в Сан Франциско в последните години и дори след тях средните цени само се върнаха на нивата си през 2019 г.

Цените на жилищата във Великобритания ще намалеят, но доколко и колко бързо?

По данни на ипотечния кредитор Nationwide цените на жилищата намаляват четири поредни месеца – от октомври до януари, като годишният темп на покачване на цените се срина от 14,3% през март м. г. на 1,1% през януари.

Според конкурента Halifax цените на жилищата са останали стабилни през януари, но са намалявали във всички предишни четири месеца, с което през януари е отбелязан годишен ръст от 1,9%.

Преди това Halifax коментира, че средните цени на жилищата във Великобритания ще намалеят с около 8% тази година, което според компанията „ще върне средните цени на имотите приблизително на нивото им през април 2021 г., заличавайки само част от ръстовете по време на пандемията“.

Консултантската компания Savills очаква средните цени на жилищата във Великобритания да намалеят с 10% тази година, „като се очаква растежът да се възобнови през 2024 г. с постепенното смекчаване на натиска върху достъпността“.

Инвестиционната банка Nomura е сред най-песимистичните, като прогнозира миналия месец спад на цените във Великобритания с 15% до средата на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 1 година
До: dobaедва ли "нарастването" може да компенсира срутените сгради в Турция. Скритата идея-реклама на брокерес е, че тези хора ще закупеват и тук, тухланепродадена нема да остане, че и предцтои поредния имотен БУМ! Рекламка, кво да правиш..........ке пак е умнозаблуждение. Виж, в софия постоянно си повтарят, че цените могът да вървът само нагторе без никакво допълнителна обосновка. забавно ми е с брокерес - тези дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: scott: https://investor.bg/a/534-***/370219-s-22-narastva-novoto-stroitelstvo-vav-varna-prez-2022-g - потвърдено :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
Sharkys
преди 1 година
Тук спад не може да се случи. Поне според брокерите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 3
scott
преди 1 година
Важното е, че във Варна цените на жилищата се ПОКАЧВАТ!След земетресението в Турция склъгънът на брокерите е: КУПУВАЙТЕ, ЧЕ НЕ ОСТАНАХА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още