IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирена Перфанова: Цените на имотите у нас растат плавно, пазарът се движи на вълни

Има по-голямо търсене на многостайни апартаменти, каза зам.-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти"

14:50 | 19.06.23 г. 13
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пазарът на имоти в България се движи на вълни. Към момента цените на имотите у нас продължават да растат плавно, като в бъдеще ще задържат своята стойност. Ще има нови спадове и пикове на цените. Това коментира заместник-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова пред Bulgaria ON AIR.

Независимо от скока на цените, стойността на имотите у нас продължава да расте плавно. Имотите в България продължават да бъдат едни от най-евтините в Европа, посочи гостът.

„Вторичният пазар започва да се увеличава, на пазара се появяват добре направени имоти с обзавеждане на доста високи цени. От началото на годината цените са скочили с 3-5% на места. Има и имоти, чиито цени не са се повишили“, отбеляза събеседникът.

Перфанова отчете, че се наблюдава тенденция имотите да се задържат за по-дълго време на пазара. Има и по-голямо търсене на многостайни апартаменти и такива с тераси и гледки.

"Не всички клиенти търсят голямата площ, а по-скоро функционално разпределение. Може да е по-малка стаята, но да има обособеност. Повечето индивидуално пространство в жилището е по-търсено. Наличието на метро също оказва голямо влияние при покупката на жилище", подчерта Перфанова. 

Гостът отбеляза, че в исторически план златото и недвижимите имоти се оказват най-стабилното убежище за паричните ни средства. Тя очаква недвижимите имоти в бъдеще да задържат своята стойност и прогнозира нови спадове и пикове на цените. 

Очакванията до края на годината не са за драстично покачване на цените на недвижимите имоти. Очаква се плавно покачване на лихвените нива, което да не оказва стряскащо влияние на пазара.

Ирена Перфанова коментира и друга тенденция. Живеещи в чужбина българи масово купуват имоти в България за бъдещи нужди.

„Купуват се имоти от българи зад граница у нас от много дълги години. Към момента трендът продължава. За българите това е нормален процес - да инвестират в собствената си държава. Ясно е, че парите, които са изкарали навън, имат друга стойност у нас. И за тях това е по-допустимо", обясни гостът. Някои от сънародниците ни ги купуват, за да живеят в тях, като се завърнат у нас. Трети купуват имоти за своите деца, а четвърти - с чисто инвестиционна цел и "слагат ключа" на жилището.

По думите ѝ е много хубаво да привличаме чуждестранните инвестиции в България и трябва да приветстваме сънародниците ни, които искат да инвестират парите си в имоти у нас.

"Не смятам, че те са толкова голямо количество, че биха променили цените на пазара на недвижими имоти. По-скоро високите цени са заради ограниченото предлагане, а хората не намират правилния момент и логика да си препродадат жилищата. Какво ще правят с тези средства? Лихвените проценти по депозитите в банките са изключително ниски и хората са предпазливи", посочи Перфанова.

"В България стандартът за ново строителство е жилищата да се продават на шпакловка и замазка. Клиентите ги купуват в този вид. Дали те ще се ангажират да ги завършат, това зависи от всеки един купувач“, каза Перфанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 5
Tsvetan401
преди 10 месеца
Гроздето на високо е кисело
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Gna
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 имотния пазар ми прилича на кило кашкавал с цена 200 лв. На 1000 клента 1 купува, но мафията обяснява, че цената ще му се вдигне още нищо, че никой не го купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Статията е платена ,защото imoti.net/сайта за имоти/ е собственост на Инвестор медия груп ,Инвестор дори има годишни награди в които награждава агенциите на недвижими имоти ,председателката на които се изказва в горната платена подчертавам статия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка`Човека е много грамотен и мисли рационално ,а такива като тебе са олицетворение на глупоста .От вчера още един имотен гигант ,фирма за отдаване на имоти под наем в Швеция е с кредитен рейтинг"***:.Поредната компания в имотния сектор ,говорим за пазари с огромни инвестиции на хора и капитали ,а за България ?Нали не мислиш че българина както чете ,вижда и слуша че масовите имотни пазари в цял свят се сриват под тежестта на скъпия кредит ще вярва на платени статии ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 35
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Gna Колега, първо виж съдържанието на буквара, после давай оценки за Европа. Че иначе е смешно - неграмотен човек да дава акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 5
Gna
преди 10 месеца
И според кой еврозоната е най-богата? Всяка година населението и намалява, ако една общност е богата и живее добре дали няма да прави деца? Европа залязва, след 10 години ще е кръгла 0. Тия коли, които прави вече всички се научиха и пройзвеждат. Китай, САЩ, Япония, Ю. Кореа, Турция, Виетнам и прочие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 5
Gna
преди 10 месеца
До: baybay11 Ако ти се струва нормално един най-обикновен апартамент да струва 300 000 лв ок. И като влезнем в еврозоната та какво? Заплатата ще ти стане европейска ли или пенсията? Ако не знаеш в БГ 83 % от работещите взимат до 2800 лв бруто, а 1 милион пенсионери до 506 лв. Като влезнеме в еврозоната булшинството разбирай 85 % от народа ще сме още по-бедни. Скоро излезна проучване според, което 75 % от хората са зявили,че имат проблем да си плащат задълженията и да си купят храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 32
baybay11
преди 10 месеца
За мен интерес представлява вторичният пазар на жилищни имоти. Мисля, че цените на имотите в България няма да паднат толкова, колкото им се иска на някои, особено ако България влезе в еврозоната. Защо това е така- в самата статия е посочено- ''...Имотите в България продължават да бъдат едни от най-евтините в Европа, посочи гостът...'' Влизайки в клуба на най-богатите- еврозоната, няма как жилищата ни да са едни от най-евтините в Европа- двете неща си противоречат едно на друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 28
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Стига глупости бре, аман от разни сектанти, повтарящи в транс, че нямало как цените да тръгнат надолу. Или ви хареса на себестойност (+ обезщетението за земята в София) да строите на 800 евра, а да продавате на 1800??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 0
Gna
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 То интересното ще стане при задържане на високи лихви за един период от няколко години, което всъщност беше потвърдено от Пауъл. Фирмите масово работят с кредити, при по-високи лихви за по-дълъг период това ще доведе до вълна от фалити. България няма да я подмине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още