IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите са последното парче от доминото, което ще падне в борбата с инфлацията

В САЩ, Великобритания, Канада и Австралия бързото нарастване на жилищните разходи не позволява на инфлацията да се доближи до целта на централните банки

11:09 | 08.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Растящите жилищни наеми в много развити икономики се оказват упорито препятствие за централните банки в усилията им да овладеят инфлацията веднъж завинаги в този цикъл на затягане на паричната политика, пише Bloomberg.

В САЩ, Великобритания, Канада и Австралия бързото нарастване на жилищните разходи, които имат значителна тежест в индексите на потребителските цени, не позволяват на инфлацията да се доближи до целта на централните банки. Има опасност служителите да поискат още по-големи заплати, за да се справят с повишените си разходи за живот, подкопавайки още повече борбата с инфлацията.

Изводът: Инерцията при дезинфлацията, наблюдавана през по-голямата част от миналата година, е в почти пълен застой в някои развити икономики. Това кара финансовите пазари да снижават очакванията си за понижения на лихвите, като например в САЩ, или да повишават прогнозите за ново вдигане на лихвите като в Австралия.

От началото на годината централните банки оставят лихвите почти непроменени. Графика: Bloomberg LP От началото на годината централните банки оставят лихвите почти непроменени. Графика: Bloomberg LP

„Наемите, подобно на инфлацията, са леко изоставащ индикатор за икономическия цикъл и ще бъдат един от последните показатели, които ще поемат надолу“, коментира Шейн Оливър, главен икономист в компанията AMP в Сидни. Проблемът далеч не е с едни и същи проявления, той е по-малък в континентална Европа и по-тежък в страни с бързи програми за имиграция и недостатъчно строителство, отбелязва Оливър.

Австралия отговаря и на двата критерия. Председателят на централната банка Мишел Бълок заяви във вторник, че силната имиграция през последните години „със сигурност е повишила натиска върху жилищния пазар и влияе върху наемите“. В тримесечните си прогнози за икономиката, публикувани вчера, Австралийската централна банка заяви, че се очаква инфлацията при наемите „да остане висока“ поне до средата на 2026 г.

Забавянето на основната инфлация в Австралия от началото на 2023 г. „спря рязко“ отчасти поради нарастващите цени на наемите, казва Фил Одонахю, икономист в Deutsche Bank. Данни на консултантската компания CoreLogic тази седмица показаха, че средните наеми в Австралия са достигнали рекорден връх от 627 австралийски долара (414 щатски долара) седмично през април, като са се повишили с 8,5% спрямо година по-рано.

„Ако силата в който и да било сегмент от индекса на потребителските цени се запази достатъчно дълго, това може да подхрани ръст на очакванията за инфлацията, който ще повлияе на по-широкия индекс. Рисковете за това съвсем не са малки“, отбелязва Одонахю.

Спрямо година по-рано инфлацията при наемите се е ускорила със 7,7% през първите три месеца на 2024 г. и е останала около най-високото си ниво в 30-те години, откакто Австралийската централна банка следи инфлацията. Ако се изключат жилищните разходи, годишният индекс на потребителските цени се е повишил с 3,2% и е около целта на банката за 2-3%.

Растящите наеми са значителен проблем и за британските семейства и са ключова тема преди парламентарните избори по-късно тази година.

Цените на наемите във Великобритания, които са се повишили с една пета от 2022 г. насам, сега растат с най-бързия си темп в историята, след като високите лихви по ипотечните кредити принудиха купувачи на жилища да се върнат на наемния пазар, задълбочавайки недостига на предлагане от десетилетията на недостатъчни инвестиции. Очаква се наемите да нараснат с 13% в идните три години, изпреварвайки ръста на заплатите, сочи анализ на Resolution Foundation.

Въпреки това Английската централна банка (АЦБ) трябва да се справя с още един проблем. Гуверньорът Андрю Бейли и колегите му насочиха вниманието си върху ръста на заплатите и инфлацията при услугите, която остава много нажежена. Ако тези показатели се охладят, наред с инфлацията при стоките, която вече е под 1%, може да се превърнат в противовес на растящите цени на наемите и да върнат инфлацията към целта от 2%.

„Предвид значението на наемите в индекса на потребителските цени, ако те продължат да растат по-бързо от целта на АЦБ, несъмнено ще засилят натиска върху цените“, коментира Тера Алас, директор на анализите и икономическите изследвания в компанията McKinsey във Великобритания. Но представителите на АЦБ „може да са по-притеснени от секторите, в които инфлацията явно е движена от натиска върху местните заплати и печалба като хотелиерството и ресторантьорството“, допълва Алас.

Икономистите очакват централната банка във Великобритания да запази лихвите си на 16-годишен връх от 5,25% в четвъртък, а инвеститорите наблюдават за знаци дали ръководителите на банката смятат юни или август за добра възможност да започнат да понижават лихвите.

Инфлацията във Великобритания е под тази в САЩ за първи път от 2022 г. насам. Графика: Bloomberg LP Инфлацията във Великобритания е под тази в САЩ за първи път от 2022 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Цените на наемите са във фокуса на вниманието и на Федералния резерв в САЩ, докато ръководителите очакват прозорец да започнат да понижават лихвите. Наемите формират около една трета от индекса на потребителските цени и са един от най-големите двигатели на цените. Основният индекс, който изключва разходите за храна и енергия, надмина прогнозите за трети пореден месец през март отчасти поради повишаването на наемите.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че очаква забавянето на ръста на наемите най-сетне да се поряви в по-широките данни за цените, позволявайки на ръководителите на централната банка да понижат лихвите в даден момент.

„Уверен съм, че докато пазарните наеми остават ниски, това ще се прояви в данните за инфлацията“, каза Пауъл пред репортери миналата седмица след двудневното заседание на Фед. Централната банка запази лихвите на над 20-годишен връх и в същото време изрази желание да ги понижи, когато се увери, че инфлацията е под контрол. В момента трейдърите очакват поне едно понижение на лихвите с 25 базисни пункта тази година.

Но на Пауъл може да се наложи да изчака. Очакванията на домакинствата за промяна в цените на наемите нарастват рязко от миналата година, като се очаква разходите за наеми да се повишат с 1,5 процентни пункта до 9,7% догодина, сочи изследване на Фед в Ню Йорк, публикувано в понеделник.

Недостигът на наличности от жилища, отчасти поради високите лихви, задържа цените високи.

„Жилищата са истински проблем в САЩ поради огромния недостиг на достъпни домове и отчасти заради високите лихви“, заяви финансовият министър Джанет Йелън пред Bloomberg News. „Затова силно вярвам и мисля, че е много вероятно жилищните разходи, които тласкат инфлацията нагоре, да намалеят“, допълни тя.

Докато инфлацията може да стане по-умерена от сега нататък, малко е вероятно да се стигне до значително охлаждане, счита Стивън Стенли, главен икономист за САЩ в Santander US Capital Markets. „Ако прогнозата е вярна, Федералната комисия по отворения пазар ще бъде в състояние да върне основната инфлация към целта от 2%", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още