IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Качествените жилища намират купувачи независимо от цената

„Ефектът КТБ“ за пазара на имоти още не се е изчерпал, смята експертът от RE/MAX Lux

08:11 | 15.09.15 г. 18
Д. Добрев: Качествените жилища намират купувачи независимо от цената

Виа Селере е фирма с успешни проекти в няколко държави на няколко континента. Хората понякога гледат с недоверие на чуждестранните участници на пазара на недвижими имоти, но компанията работи както със собствено финансиране, така и с допълнителни средства и завършването на целия комплекс не е обусловено от обема на предварителните сделки. Първа фаза на проекта се очаква да бъде завършен през ноември месец тази година, когато ще стартира и строителството на втора фаза. До тогава се очаква реализация на над 80% от него. Проектът е доказателство, че купувачите в България търсят качество, прозрачност, стойност, сигурност и сериозен партньор в лицето на инвеститора. Пазарът определено се раздвижва, много купувачи се прибират и от чужбина специално с цел покупка на имот. 

Не се ли поизчерпа този “ефект КТБ” за пазара на имоти?

Не съвсем. Не е чак толкова силен обаче, хората малко или много започват да се успокояват, но някои от тях още не са намерили подходящо жилище и търсенето продължава.

Посоката като цяло е хората да изкарват спестяванията си от банките и да ги инвестират заради ниските лихви по депозитите. Голяма част от хората не разполагаха с достатъчно средства да закупят това, което искат, а точно тогава заради несигурността не искаха да теглят кредит. Те обаче постепенно се връщат на пазара, защото банките станаха гъвкави и лихвите по ипотечните кредити също падат.

По отношение на бюджетите на купувачите и очакванията на продавачите – постига ли се баланс между възможности и очаквания и ставаме ли вече свидетели на нови крайности заради подема на пазара?

Нещата не са се променили драстично. Масата от купувачите продължават да са с не много високи бюджети. Въпросът е какво търсят. Купувачът иска функционален апартамент с хубави стаи, които да са използваеми, на разумна цена. Тези апартаменти, които не се продават в момента, обикновено са нефункционални, с неизползваеми помещения, с не толкова добра локация.

Когато жилището е на хубаво място и е с добро разпределение, дори и да е на малко по-висока цена, сделка се постига. Всичко зависи от проекта и жилището. Много купувачи са склонни да платят малко повече за качество. Просто посоката на пазара е такава. В бума на строителството се гледаха само едни картинки, които изглеждаха добре. При завършването на сградите обаче се оказваше, че в спалните например не може да се побере и едно легло. В момента, без значение от бюджетите и очакванията, хубавите жилища се реализират, като цената не е определяща.

Регистрирате ли повече случаи на продавачи, които изтеглят офертите си с идеята да изчакат по-висока цена?

Има такива случаи както в София, така и в другите по-големи градове на страната. Хората чуват, че нещо се случва на пазара и изчакват, а някои от тези имоти се предлагат от години. Идват купувачи, желаещи да закупят имота, предлагат цена, близка до исканата, но продавачите отказват точно заради новините за подема на пазара. Има случаи на отказ от сделки и повишаване на цените, много рядко, но ги има.

Какви са тенденциите при цените?

Цените са стабилни от доста време – около година и половина или две, няма резки движения, а дори да има повишения, те са минимални и в определени райони и комплекси с добра локация и високо качество.

Какво е съотношението между хората, които купуват за собствени нужди, или за инвестиция?

Съотношението се запазва, купува се основно за собствени нужди. Повечето купувачи са млади хора, с перспективни професии, с добри доходи. За офисите предпочитанията са за наем, а при магазините се купуват тези, които изискват минимална инвестиция и лесно биха били отдадени под наем, т.е. са на локация с голям човекопоток.

Как ще се променя динамиката на пазара през следващата година според Вас?

През следващата година се очаква по-сериозно раздвижване на пазара. Много инвеститори придобиват парцели предимно срещу обезщетение и започват строителство. Търсенето така или иначе се увеличава – и заради лихвите, и заради това, че хората имат някаква стабилност в момента.

Очертава се следващите две години да са динамични и това ще се отрази и върху цените. Повишението в никакъв случай няма да бъде драстично, не можем да говорим за резки ръстове, а за плавни и то при качествените проекти на ключови места, реализирани от доказани инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
не е добра бе, колко пъти да пиша, че левски г е по-добрав класажията следват : бенковски, орландовци и толстой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
не е добра бе, колко пъти да пиша, че левски г е по-добрав класажията следват : бенковски, орландовци и толстой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Хахахахааа, Младост 3, изключителна локация...жива да не бях...да не стане като некои молове след 2-3 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
skeptika
преди 8 години
Колега , Пазарите Не се съобразяват с форумиЦите ;)ФорумЦите се съобразяват с Пазарите , като ги Следват Безусловно ;)..........т.е. какво си написал Ти , какво съм отговорил Аз..няма Никакво Значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
nocalled
преди 8 години
не разбира се, левски г е с по-добра локация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
nocalled
преди 8 години
не разбира се, левски г е с по-добра локация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още