IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежки държавен фонд иска дял от известна лондонска улица

Crown Estate, която управлява имотите на британската кралица, предлага дял от 25% от Regent Street

14:36 | 26.07.10 г.
Норвежки държавен фонд иска дял от известна лондонска улица

Норвежки държавен фонд е сред кандидатите за покупката на дял от лондонската улица Regent Street - една от най-известните шопинг дестинации в света и част от портфолиото на Crown Estate, съобщи The Daily Telegraph, като се позовава на свои източници.

Фондът - Norwegian Government Pension Fund Global, е сред ограничен брой потенциални инвеститори, предимно държавни фондове, които са изразили интерес към придобиването на дял от актива, който е на обща стойност 1,6 млрд. паунда.

От Crown Estate, която управлява имотите на британската кралица, съобщиха по-рано тази седмица, че са стартирали „дискусии с цел проучване“ с потенциални инвеститори за продажба и миналата седмица разпространиха подробни финансови данни за Regent Street. Стана ясно, че Crown Estate предлага дял от 25% от Regent Street, който би имал стойност от около 400 млн. паунда.

Процесът по продажбата е все още в ранен етап и не се очаква предложенията да бъдат направени преди есента. Консултант на Crown Estate е CBRE.

Норвежкият фонд за 300 млрд. паунда все още не притежава имоти във Великобритания, но по-рано тази година от норвежкото финансово министерство дадоха зелена светлина да бъдат инвестирани 14 млрд. паунда в имоти по цял свят. Norges Bank Investment Management (NBIM), която управлява фонда, привлече бившия директор на Merrill Lynch Пол Голдинг да управлява инвестициите в имоти в Лондон.

Regent Street се счита за актив трофей от инвеститорите. През последното десетилетие улицата претърпя големи промени, като сред новите й наематели е Apple.

Crown Estate се опитва да продаде миноритарен дял, за да намали експозицията си към актива, който формира около 25% от портфолиото й на стойност 6,6 млрд. паунда,както и за да финансира други проекти. Crown Estate, която дава печалбата си на финансовото министерство, няма право да тегли кредити, затова трябва да търси алтернативни методи за финансиране на инвестициите си.

Всички въвлечени страни са отказали коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още