IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците теглят по-малко ипотечни заеми

Потенциалните купувачи на имоти станаха предпазливи на фона на замислените от правителството държавни икономии

12:26 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британците теглят по-малко ипотечни заеми

Отпуснатите от британските банки ипотечни заеми продължиха да намаляват през юли, стигайки своето най-ниско ниво от февруари, заради понижения интерес от страна на потребителите към ново ипотечно кредитиране.

Това показаха последните данни на Асоциацията на британските банкери (BBA), цитирани от Bloomberg.

Броят на одобрените от британските банки ипотечни заеми е намалял с 2,5% на месечна база до 33 698 през юли в сравнение с 34 575 през юни. Спадът се оказа по-голям от пазарните очаквания и загатва за понижена активност на пазара на недвижими имоти в страната и през есента.

В сравнение с миналогодишните си нива броят им се е понижил с 18,5%. Стойността на всички заеми за покупката на имот, одобрени от банките през юли, пада до 4,98 млрд. паунда от 5,1 млрд. паунда през юни.

Според анализаторите на Асоциацията на британските банкери нежеланието на потребителите да заемат от банките средства за покупката на имоти се дължи отчасти и на предприетите от правителството мерки за намаляване на големия бюджетен дефицити на Великобритания.

В тях са заложени съкращения на държавните разходи и закриване на работни места в публичния сектор.

Средната стойност на ипотечните заеми също се е понижила, като възлиза на 148 500 паунда през юли в сравнение със 150 600 паунда през юни.

Данните на BBA показаха още, че британците продължават да намаляват задлъжнялостта си по кредитни карти и други потребителските заеми.

Английската централна банка (АЦБ) намали прогнозата си за растежа на британската икономика до 3% през тази година в сравнение с прогнозирания през май растеж от 3,6 на сто.

Британската лира поевтинява за трети пореден ден срещу долара, като губи 0,7% по време на днешната валутна сесия. Към 12:20 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5401 долара за лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още