IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуващите в метрото „ще отопляват“ сграда в Париж

Топлината на возещите се с парижкото метро ще бъде използвана за подгряване на водата и за електричество в жилищен блок

10:21 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пътуващите в метрото „ще отопляват“ сграда в Париж

Топлинната енергия, генерирана от пътуващите в парижкото метро, ще бъде използвана за отопление на сграда в центъра на френската столица. Това съобщава Paris Habitat – правителствена агенция за отдаване под наем на социални жилища, предава Ройтерс.

Сградата, избрана за експерименталния проект, е жилищен блок, намиращ се в близост до музейния център „Жорж Помпиду“. Идеята е част от по-мащабна програма на правителството в сектора на недвижимите имоти, която е фокусирана върху грижата за околната среда.

„По една случайност тази сграда е свързана с галерия (на метрото) чрез стълбище, което директно „се връзва“ в линия 11“, обяснява Франсоа Вахник от Paris Habitat. По думите му подобни проекти се осъществяват в Австрия и е било решено тази концепция да бъде приложена и в Париж.

Калориите, отделяни от пътниците (около 100 вата на човек), съчетани с излъчваната топлина от влакчетата в метрото, поддържат температурата около въпросната станция между 14 и 20 градуса по Целзий през цялата година.

Проектът предвижда, подобно на концепциите при геотермалната енергия, да се използва подземната енергия, която ще може да затопля водата, а също така и да генерира електричество.

В системата за получаване на възобновяема енергия ще бъдат използвани и отпадъците, изхвърляни от домакинствата в блока, които ще бъдат изгаряни.

По думите на Франсоа Вахник проектът ще намали отделяните парникови газове с 33% в сравнение със сгради, в които има парно отопление.

Разходите за осъществяване на нестандартното начинание не се разкриват. Ясно е обаче, че все още се обмисля дали част от инвестицията да не бъде покрита чрез повишаване на наемите на живеещите в сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още