IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабни ипотеки държат испанските банки, „вързани“ към пазара на имоти

135 млрд. евро е експозицията на испанската банкова система към рискови активи от пазара на имоти

14:42 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Мащабни ипотеки държат испанските банки, „вързани“ към пазара на имоти

Испанските спестовни каси са официално банки, но се превърнаха в най-големите брокери на имоти в страната, пише АФП.

Централната банка на Испания е изискала от 17-те регионални спестовни каси в Испания, които представляват около половината от всички кредитори, да й предоставят информация за своята експозиция към пазара на имоти, за да бъде преценен мащабът на рисковите имоти в техните баланси.

Според очакванията спестовните каси държат повече рискови активи в сравнение с традиционните банки.

Седемте основни банки в страната са притежавали рискови активи на стойност 45 млрд. евро, сочи справка, направена по-рано този месец. За сравнение тези активи при спестовните каси са били на двойно по-висока стойност.

Разликата се дължи на огромния обем от ипотечни кредити – близо 165 млрд. евро, който вторите са отпуснали по време на годините на бума на пазара на имоти, в сравнение със 77,5 млрд. евро при банките.

Именно спестовните каси са причина за опасенията, че Испания може да се нуждае от спасителна помощ подобно на Гърция, в случай че те не са в състояние да се справят с огромната си експозиция към рухналия пазар на имоти, пише АФП.

Анализи показват, че общият обем от рискови активи на стойност 135 млрд. евро в испанската банкова система е значително по-нисък от оценките на централната банка, направени в края на юни, които посочват сума от 180,6 млрд. евро.

От 90-те млрд. евро рискови активи, които се държат от спестовните каси, над 29 млрд. евро са необслужвани кредити, т.е. такива, които вероятно няма да бъдат изплатени. Други 27,5 млрд. евро са високорискови кредити, които може да се превърнат в лоши кредити. При някои каси делът на лошите кредити достига до 45%.

Ключовият въпрос в момента е колко всъщност струват тези активи сега, тъй като пазарът се е обезценил значително, след като кредитите са били отпуснати, коментират специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още