IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианци и гърци търсят убежище на жилищния пазар в Берлин

Германската столица е сигурна и евтина алтернатива на Лондон и Париж за инвеститорите, които искат да вложат спестяванията си в имот

14:30 | 20.01.12 г.
<p>
	Изглед към Берлин. <em>Снимка: sikorskimariusz. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед към Берлин. Снимка: sikorskimariusz. Лиценз: Creative Commons

Строгите икономически мерки както в Италия, така и в Гърция, включват нови данъци върху имотите, които оказват негативно влияние върху местните пазари. Берлин се смята за по-сигурно място в дългосрочен план, по-предвидим от финансовите пазари и предпочитана опция за миграция от страна на по-младите източноевропейци, привлечени от перспективите за работа и по-добър живот.

Вторият по големина уебсайт за недвижими имоти в Италия Immobiliare.it с около 3 млн. посетители месечно обяви, че търсенията на жилища в Берлин са се повишили с 18% през петте месеца до септември миналата година, когато дълговата криза сериозно удари Италия, в сравнение със същия период на 2010 г.

Германската компания за недвижими имоти Immogroup, която отвори клон в Атина миналата година, също споделя, че интересът към Берлин силно е нараснал след ескалацията на кризата в Гърция.

Само през първата седмица на декември от Berlino Imobiliare са продали 50 апартамента, колкото обикновено реализират за цял месец. През ноември продажбите са се повишили с 60% спрямо октомври.

Интересът към инвестициите в жилища се засилва дори и сред самите германци. И въпреки че цените на имотите в Берлин са се повишили през последните десетина години, те все още остават по-ниски от тези в други европейски градове.

По данни на компанията Patrizia Immobilien едва 14% от берлинчани са собственици на жилищата, които обитават. Нивото на собственост в цяла Германия пък достига 43%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още