IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери виждат светъл лъч на офис пазара в София

Спад в свободните площи и в обема от строителство на новите дават повод за оптимизъм за сегмента, смятат експерти

13:52 | 25.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Над 53 хил. кв. м отдадени

Основен двигател на търсенето на качествени офис площи остават компаниите от аутсорсинг сектора, които разширяват дейността си в България, казват от Colliers.

От друга страна от Forton отбелязват, че банковият сектор също има съществен принос за динамиката. До 50% от наетите площи през първото полугодие са били банкови институции.

„Позитивните данни за чуждестранните инвестиции в България от първото полугодие също влияят положително на пазара на офис площи, особено чрез присъствието на международни компании - наематели, които аутсорсват дейността си в България.”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton International.

„За първото полугодие на 2012 г. общият обем отдадени офиси се равнява на 53 200 кв. м. Въпреки наблюдаваната активност обаче осезаем ръст в наемните нива през следващите месеци не се очаква”, допълва той.

Очакван ръст?

Според проучване на Colliers сред 1000 български и международни компании, ползватели на офис площи, удобното местоположение и качествената офис среда са с най-голяма тежест при определянето на една офис сграда като висококачествена.

Компаниите, отговорили на запитването, избират офис взимайки под внимание също ефективното управление на сградата, наличието на достатъчно парко места, имиджа на проекта и възможността за използване на различни допълнителни услуги.

От Colliers казват, че, наемните нива през първата половина на 2012 г. остават непроменени. На база на очертаващата се тенденция за по-ускорено усвояване на офисите от висок клас, в края на годината се очаква да започне леко покачване на наемните нива, основно при висококачествените офис проекти клас „А”, които са успешно позиционирани на пазара и с  добри нива на заетост.

От Forton дори казват, че повишението вече е факт, поне за някои локации.

За периода януари – юни нивата са между 9 и 12 евро на кв. м месечно за първокласните офиси на комуникативни локации и централната градска част. Съвсем лек ръст се забелязва в нивата на качествените офиси в центъра спрямо същия период на 2011 г.

Според Colliers през втората половина на годината може да се очаква още по-голямо покачване на броя на сключените сделки, също благодарение на компаниите от аутсорсинг и офшоринг сектора. Нови проекти не се очаква да стартират в сегмента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 11 години
"За първото полугодие на 2012 г. общият обем отдадени офиси се равнява на 53 200 кв. м. "А защо никой не отчита елементарното нещо - колко от тези площи са новонаети, а не от прелокация и подобни?Ако фирма Х е ползвала 1 000 кв.м. и реши да се премести в друг офис и то на 800 кв.м. ще отчетем успешно отдаване на 800 кв.м., но не и освобождаването на онези 1 000 кв.м., както и реалното увеличаване на незаетите площи.Колегите брокери да вземат и да си подредат първо къщичката, а после да излизат с гръмки доклади.Фактите са трагични: - да бъде брокер може всеки - да си продадеш/отдадеш имот можеш и без брокер - статистиката е неструктурирана и несигурна, поради липсата на единна система, което е плод на липсата на нормативна рамка в сектора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
thehun
преди 11 години
Бре може матриалът да повярва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
И това е фара на влака.....в тунела....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Тия са получили "просветление"....Или са заварявали без маски :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още