IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери виждат светъл лъч на офис пазара в София

Спад в свободните площи и в обема от строителство на новите дават повод за оптимизъм за сегмента, смятат експерти

13:52 | 25.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Пазарът на офис площи в София, който вече няколко години страда от хронично свърхпредлагане, може да се намира на ръба на цикъла от своето развитие, смятат брокери.

Повод за такива твърдения дават динамичните процеси в сегмента през първото полугодие на 2012 г.

От една страна делът на незаетост, който по някои данни достигна до 30% от площите в столицата през последните години, е започнал да се понижава. Доклад на Colliers International сочи, че свободните офис площи в София са се понижили с 3 процентни пункта от 26% през 2011 г. на 23% в средата на 2012 г.

Така те са достигнали 363, 857 кв. м, като разпределението им е неравномерно и по-голямата част от тях продължават да бъдат съсредоточени в периферията на града, където се намират над 263 хил. кв. м от общите свободни площи.

Това говори за началото на процеса на по-бързо усвояване на площите, смятат специалистите. Най-интензивно остава усвояването при сградите клас „А”, които отговарят на международните стандарти. 

Друг фактор, влияещ благотворно върху баланса на пазара, е пониженият обем от площи в процес на строителство.

През първото полугодие предлагането на съвременни офис площи нараства незначително с 2% и се равнява на1,57 млн. кв.м. В същото време офис сградите в строеж продължават да намаляват, достигайки най-ниските си нива от години насам – 90 хил. кв. м. За сравнение, през първата половина на 2011 г. те бяха 500 хил. кв. м. Не се очаква стартиране на нови проекти до края на годината, се казва в доклада на Colliers.

Независим доклад на друга консултантска компания Forton посочва, че между януари и юни са били завършени 79 хил. кв. м офиси, което е с 21% повече спрямо същия период на 2011 г.

Макар предлагането все още да надвишава сериозно търсенето на нови офис помещения, качествените проекти все по-активно привличат наематели и повишават нивата си на заетост.

С около 40% по-малко са площите в процес на изграждане спрямо година по-рано. До края на 2012 г. се очаква да бъдат завършени близо 64 хил. кв. м офиси. Много инвеститори продължават да отлагат въвеждането в експлоатация на своите проекти, изчаквайки да получат повече сигурност и по-висок процент на заетост, посочват от Forton.

Последна актуализация: 00:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 11 години
"За първото полугодие на 2012 г. общият обем отдадени офиси се равнява на 53 200 кв. м. "А защо никой не отчита елементарното нещо - колко от тези площи са новонаети, а не от прелокация и подобни?Ако фирма Х е ползвала 1 000 кв.м. и реши да се премести в друг офис и то на 800 кв.м. ще отчетем успешно отдаване на 800 кв.м., но не и освобождаването на онези 1 000 кв.м., както и реалното увеличаване на незаетите площи.Колегите брокери да вземат и да си подредат първо къщичката, а после да излизат с гръмки доклади.Фактите са трагични: - да бъде брокер може всеки - да си продадеш/отдадеш имот можеш и без брокер - статистиката е неструктурирана и несигурна, поради липсата на единна система, което е плод на липсата на нормативна рамка в сектора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
thehun
преди 11 години
Бре може матриалът да повярва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
И това е фара на влака.....в тунела....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Тия са получили "просветление"....Или са заварявали без маски :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още