IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой влиза в новите молове?

Половината от изграждащите се в момента търговски площи в столицата са вече договорени с наематели, посочват консултанти

13:44 | 07.08.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Кой влиза в новите молове?

С отварянето на най-новия мол в Бургас през първото полугодие на 2012 г. общият обем на търговските площи в страната достигна близо 600 хил. кв. м. След откриването на проектите, които се строят в момента, в края нa 2013 г. този обем ще надхвърли 775 хил. кв. м.

Всички тези проекти биха имали смисъл само ако добавят стойност към търговското предложение на пазара, архитектурния облик на съответното населено място и социалната и градска среда.

Потребителите, доколкото ги има, са привлечени от разнообразието на марките и допълнителните удобства, които центърът предлага – места за хранене, срещи и развлечение, хранене и т. н.

Това е видно от факта, че вече и за нашата действителност не е феномен ситуацията, в която търговски центрове стоят полупразни – както по отношение на наети търговски обекти, така и като брой посетители. 

Пред тези молове стои предизвикателството да се препозиционират или да загинат.

Наскоро от инвестиционния фонд European Convergence Develop. CoPLC (ECDC) съобщиха, че до 23% от площите в търговските центрове у нас стоят празни, като на някои места този дял достига 30%.

И така, кой влиза в търговските центрове, които се строят в момента?

По думите на Сергей Койнов, изпълнителен директор на консултантската компания Forton International, „близо 50% от изграждащите се търговски площи в София вече са договорени“. Това според него е индикатор, че новите молове, или поне тези в столицата, „ще стартират с добра заетост“.

„Сериозните наематели не могат да си позволят да не влязат в новите молове, защото отсъствието им от актуалните атрактивни търговски локации ще доведе до загуба на пазарен дял“, казва той.

Нов бум в строителството на молове

В момента се отчита засилена активност в строителството на  търговски центрове както в България, така и в Европа. По данни на консултантската компания CBRE до края на годината търговските площи в Европа ще се увеличат с 25% спрямо 2011 г. с 3 млн. кв. м нови площи, които се очаква да отворят през второто полугодие. През първите шест месеца са били открити 1,5 млн. кв. м нови модерни търговски площи.

Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 0
gm67
преди 11 години
Не виждам никакъв смисъл от хипертрофиралият търговски сектор.Не може една държава да съществува само като препродава,без да произвежда.Погледнете света-Западна Европа произвежда индустриални стоки,Русия-суровини,Китай-стоки за битово потребление,Южна Европа-туризъм и селско стопанство,САЩ-произвежда долари.А ние?Не мисля,че е нормално да имаш на 10 мин от къщи 4 хипермаркета,като във всеки от тях можеш да избираш между 50 вида сирене или 50 вида безалкохолно.Губи се здравия разум..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Моловете като идея са продължение на едновремешните РУМ-ове, ЦУМ-ове и Хали - Закрита площ давана под наем на различни търговци.Хубавото на съвременните молове е че предлагат за всеки по нещо - има кино за всички, място за игра за децата, супермаркет за ежедневно пазаруване с относително приемливи цени (зависи от мола де), заведения за бързо и не чак толкова бързо хранене.Това като цяло е доста добра идея. Неприятното е, че много от магазините са скъпи за средния българин.Но особенно в по-малките населени места такива места за развлечение съвсем липсват. Например в Сливен едно време имаше 3 кина, а в момента май работи едно и то от дъжд на вятър. И ако го погледнеш е невероятна мизерия. Предполагам, че по по-малките градове е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
mrvip
преди 11 години
мола в Търново почна пълен преди няколко години, в момента през ден губи по някой наемател, наближава 50% празни площи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Няма лошо да има молове. Така с едно ходене човек може да си купи всичко на едно място. Дали са празни, пълни итн. това си е проблем на инвеститора.Нашата икономика може да бъде много силна, но има две пречки. Първата е, че вместо да се увеличава производството в регионите, то изчезва и никой това не го интересува. Второто нещо е, че властта краде не като за световно, а като за олимпиада. Народът е беден. Но това е вид политика, хората да са послушни, защото им виси гелотината над главата. Властта ни обирак покрай проекти, всички до едно монополни дружества итн. Но за всичко сме си виновни ние, защото седим като мишоци и чакаме докато ни посегнат на последния залък хляб в устата ... тогава да решим да изритаме властта, за да поискаме по-добър живот. Жалко е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
polax
преди 11 години
Отново не мога да се съглася. За Варна лято народ, туристи наистина работещите моловете са 2 и не мога да кажа, че са пълни освен ако няма някоя организирана и стоварена с автобуси група от курортите. "Обаче в по-малките градове молове все още няма и там е бъдещето. Защото в столицата столичаните ще отидат и ще си напазаруват, обаче няма как да пазаруват повече отколкото имат нужда, т.е. има си определен обем търсене" Както ти писах преди малко в малкия град хората нямат пари за молове. Предполагам си от София или живееш там, аз живея във Варна, но съм от малък град и виждам каква е икономиката там - никаква я няма, а това се отнася за по-голямата част от малките населени места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
kefal
преди 11 години
Абе Варна е друга песен, я мини сега лятно време там да видиш какъв гъч е от туристи и варненци по моловете. Там просто работата е малко повече сезонна, просто е друга икономиката на региона.Обаче в по-малките градове молове все още няма и там е бъдещето. Защото в столицата столичаните ще отидат и ще си напазаруват, обаче няма как да пазаруват повече отколкото имат нужда, т.е. има си определен обем търсене. Догато в по-малките градове все още няма молове, обаче търсене си има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
alphaomega
преди 11 години
Не съм против моловете (по принцип)! Но просто когато имаш слабо работеща реална икономика(производства) и население с ниска покупателна способност моловете са последна грижа. Те не създават добавена стойност и с нищо не подобряват икономическата ситуация в страната. Не може да се прави силна икономика само с търговия и услуги, трябва ПРОИЗВОДСТВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Не подхождайте толкова черногледо. МОЛовете, колкото и безсмислени да са някои от тях, са реално пари, които се вливат под формата на инвестиции в наша икономика. Ако щеш само заплатите и разходите за електроенергия и гориво (ако приемем, че всичко останало от бетона до фасадите се купува от вън, а това не е така) влизат в българската икономика, голяма част от тях остават тук. Освен това, и да фалират, тези обекти остават и само ще сменяват профила си и след като се поемат съответните загуби от един или няколко на брой инвеститори те ще намерят пазарната си ниша. И понеже това са частни инвестиции, финансирани от недържавни източници никой не може да им каже в какво да влагат пари и в какво не - не можеш да накараш инвеститор в имоти с 50 мола в портфейла да дойде и да направи мандра, да речем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
polax
преди 11 години
Не съм много съгласен, че има недостиг в провинцията. За Варна мога да кажа, има 5 завършени мола. Единият не е отварял врати въобще, сградата си стой празна, вторият работи 2-3 години, сега едното му крило ще става административна сграда, третия отвори преди година и половина, сега е полу празен, хубаво, че ЕОН се настаниха в една от кулите, че има движение. Остават 2 посещавани мола, като и двата не са запълнени на 100%Мисля си, че просто българина няма кинти за молове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
kefal
преди 11 години
Че у нас има недостиг на търговските площи е ясно, но нека да не правим пак грешката със свинското със зеле. Защото реално недостиг на молове има в провинцията и там е бъдещето, докато столичани имат пресищане на пазара с молове и е нормално в столицата да има незаети търговски площи. Просто трябва да има планиране, а не да се строи в столицата, само защото е столица и после да се говори че сме имали много молове. В провинцията има още голям неизползван потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още