IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалисти: Офис пазарът у нас мина на по-ниски и по-здравословни обороти

Само смислени и качествени нови офис проекти могат да оцелеят на пазара

12:59 | 09.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Специалисти: Офис пазарът у нас мина на по-ниски и по-здравословни обороти

Секторът на офис площите в България вече представлява един обособен пазар с няколко подсегмента, които функционират в по-стабилна среда. Около това мнение се обединиха участниците в дискусията, посветена на бизнес имотите, по време на конференцията за недвижими имоти BalREc.

През последната година пазарът на офиси у нас премина на по-ниски обороти и тази тенденция ще продължи да характеризира сегмента и през следващите години, смятат експертите.

По думите на Владислав Кайзеров, мениджър "Офис площи" в консултантската компания Forton International, миналата година на пазара са излезли около 150 хил. кв. м нови офис площи, а са били усвоени 88 хил. кв. м. Подобен развой на събитията се очаква и през тази година.

През последното тримесечие обаче на пазара са излезли около 18 хил. кв. м нови офиси, като също толкова са били и усвоените площи. Липсата на инвестиции през последните години всъщност доведе до спад в броя на новите проекти, което допринесе за стабилизирането на целия сегмент.

По думите на Кайзеров сравнително високо е нивото на заетост в проектите с най-високо качество (клас А), където запълняемостта е средно около 82%.

Антон Славчев, изпълнителен директор на Slavtchev Consulting и управител "Активи" на Сердика Офиси, също каза, че на пазара се наблюдават позитивни тенденции. По думите му вече е минал периодът на еуфория, когато се наемаха по 150 хил. кв. м офис площи на година.

Той даде пример с темповете на запълване на офис частта в Сердика Център, където от началото на годината досега са отдадени три пъти повече площи отколкото за периода от откриването на сградата до 2012 г. Така обемът на заетите площи е нараснал от 4 хил. кв. м до 12 хил. кв. м от началото на годината досега.

Той определи ценовите нива, на които се сключват сделки в топ сегмента в момента, като „коректни“, като добави, че има случаи на повишаване на наемите, но сделки пак се сключват.

По данни на Forton към третото тримесечие на годината наемните нива в най-горния сегмент на пазара в централната градска част на София са между 12 и 15 евро на кв. м на месец, а в по-отдалечените от центъра райони – между 9 и 12 евро. За офисите клас B наемите се движат между 6 и 8 евро на кв. м.

От Colliers посочват, че към края на първото полугодие средната наемна стойност в столицата е била 9 евро на кв. м при качествените офис площи.

От друга консултантска компания - CBRE, изчисляват, че наемите в най-горния ценови сегмент в София са се понижили с близо 4% до средно 13 евро на кв. м за третото тримесечие.

Тодор Кавръков, мениджър отдаване под наем на "Търговски център Европа", каза, че за неговия проект годината е изключително позитивна, като запълняемостта е надхвърлила 90%. "В този смисъл вероятно е дошъл моментът за реализиране на още една сграда, към което обаче ще бъде подходено с изключително внимание", допълни той.

На въпроса дали пазарът е готов за нови проекти Верка Петкова, мениджър "Офис площи" в Colliers International, каза, че пазарен интерес винаги има, но единствено при условие, че става дума за смислени и качествени проекти.

"Наемателите са все по-образовани, знаят не само какво искат, но и са много по-добре информирани как да постигнат целите си при договаряне на параметрите на сделките", коментира тя.

Що се отнася до евентуални инвестиции в нови проекти, Владислав Кайзеров каза, че пазарът вече е много по-улегнал в сравнение с преди няколко години, инвеститорът или предприемачът знаят какво може да очакват и е много по-лесно да се изчисли дали една сграда би била печеливша, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още