IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курсът на юана и търговията ще са приоритети на Русеф при разговорите с Китай

Няма да останем пасивни и инертни, докато нашата валута поскъпва, казва бразилският министър на търговията

11:38 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Курсът на юана и търговията ще са приоритети на Русеф при разговорите с Китай

За бразилския президент Дилма Русеф разговорите с Китай за курса на юана и търговията са приоритет, казва бразилският министър на търговията Фернандо Пиментел, цитиран от Bloomberg.

Русеф ще повдигне тези въпроси по време на визитата си в Китай през април за срещата на страните от БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай.

През септември бразилският финансов министър Гидо Мантега обеща да предотврати всяко възможно поскъпване на реала в светлината на опитите на много правителства да девалвират валутите си - практика, която той окачестви като „валутна война“. В опит да насърчи местните производители миналия месец Бразилия повиши митата за внос на китайски играчки, чиито печалби пострадаха от повишаването на курса на реала спрямо юана с 36% от 2008 г.

„Валутният курс и протекционизмът ще бъдат приоритет при разговорите с Китай“, казва Пиментел. „Това е проблем не само за Бразилия, но и за всички развиващи се страни“.

Прогнозите, че през 2010 г. Бразилия ще отбележи рекорден за последните две десетилетия икономически ръст, експанзията на кредитирането и създаването на нови работни места помогнаха за насърчаването на вноса в най-голямата латиноамериканска страна, казва бразилският търговски секретар Велбер Барал.

Китайският внос в Бразилия се повишил с 60,2% до 25,6 млрд. долара през миналата година, отбелязвайки по-бърз ръст от износа на Бразилия за Китай, който е нараснал с 46% до 30,8 млрд. долара.

Пиментел подчертава, че Бразилия няма да седи безучастно и да наблюдава как реалът поскъпва . „Курсът на реала ще продължи да се определя от пазара, но ние няма да останем пасивни и инертни, докато нашата валута поскъпва“, казва той.

Днес реалът достигна 1,6453 за американски долар - най-високото ниво от септември 2008 г.

Пиментел посочва също, че Русеф ще въведе приоритетни данъчни облекчения за индустриални сектори, които са по-чувствителни към валутните курсове и протекционизма.

По данни на Bloomberg степента на поскъпване на бразилския реал спрямо юана от 2008 г. отстъпва единствено на австралийския долар и южноафриканския реал.

Търговският излишък на Бразилия се понижи с 20% до 20,3 млрд. долара през миналата година, след като за същия период производителите трябваше да се справят с 5,1% поскъпване на реала спрямо долара.

През 2010 г. вносът в Бразилия се е увеличил до 182 млрд. долара от 128 млрд. долара, докато износът е нараснал до 202 млрд. долара от 153 млрд. долара. Според бразилски правителствени прогнози износът на страната през 2011 г. трябва да нарасне до 228 млрд. долара.

Според последните прогнози на бразилската централна банка дефицитът по текущата сметка на Бразилия се очаква да се разшири до 64 млрд. долара през 2011 г. от 49 млрд. долара през 2010 г. Предишната прогноза на банката беше за дефицит от 60 млрд. долара догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още