IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка увеличава стимулите при ниски лихвени нива

Основание за решението е комбинацията от висок курс на йената и европейската дългова криза, която може да се отрази неблагоприятно на икономическото възстановяване на страната

12:46 | 27.10.11 г.
Японската централна банка увеличава стимулите при ниски лихвени нива

Японската централна банка ще разшири програмата си за закупуване на активи с 5 трлн. йени (66 млрд. долара) в опит да подкрепи икономическия ръст на страната, като същевременно остави непроменена лихвата по еднодневните депозити на ниво под 0,10%, съобщи ВВС.

Ходът се предприема на фона на опасенията, че европейската дългова криза в съчетание с високия курс на йената може да се отразят неблагоприятно върху възстановяването на Япония от природното бедствие през март.

От централната банка обявиха, че ще използват допълнителното финансиране за изкупуване на японски държавни облигации.

Според анализатори решението на финансовата институция представлява опит за връщане на доверието към икономиката на страната.

„По принцип това е послание към международните облигационни пазари, разтърсени от европейската дългова криза, че японската централна банка желае да подпомогне японския пазар на облигации в случай на нужда“, заяви Мартин Шулц от Fujitsu Research Institute. “Обемът обаче е незначителен, така че този ход е по-скоро послание, отколкото политическо действие“, добави той.

Решението на централната банка излиза в момента, когато курсът на японската валута достига рекордно високи нива спрямо американския долар.

Несигурността на световните пазари, предизвикана от европейската дългова криза и страховете за икономическо забавяне в САЩ, насърчиха инвеститорите да купуват японска валута в качеството ѝ на спасително убежище.

На азиатските валутни пазари в момента търговията върви при около 75,94 йени за долар.

Анализатори обаче смятат, че решението на централната банка едва ли ще помогне да бъде отслабена йената, тъй като инвеститорите е по-вероятно засега да продължат да трупат по-рискови активи.

„Японската централна банка показа, че няма да позволи поскъпването на йената да продължи неконтролируемо, но всяко отслабване на валутата вероятно ще остане временно, тъй като последната мярка просто няма да успее да промени световната тенденция за избягване на риска“, заяви Кацутоши Инадоме от Mitsubhishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Според Сатору Огасавара от Credit Suisse курсът на йената се влияе от положението в Европа. „Ако нещата се подобрят, това ще отслаби натиска към увеличаване на курса на йената, но Европа не е взела окончателното решение“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още