IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната с минимален ръст през ноември

България е с едно от най-големите свивания в ЕС на продажбите през месеца на годишна база

13:37 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в еврозоната с минимален ръст през ноември

Продажбите на дребно в еврозоната нараснаха под очакванията през ноември, извеждайки отново на преден план опасенията за перспективата пред икономиката на региона, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Investing.com.

След сезонно изглаждане продажбите на дребно са се увеличили с 0,1% през ноември, докато предварителните прогнози на анализаторите бяха за ръст от 0,3%.

Данните за октомври обаче бяха коригирани в посока на по-слаб спад - до 0,7% при предварително обявени 1,2%.

На годишна база през ноември продажбите на дребно са се свили с 2,6%, след като се понижиха с 3,2% през предходния месец, като данните за октомври бяха коригирани в посока на по-слаб спад спрямо предварително обявените 3,6%. Очакванията на анализаторите бяха за спад от само 2,1% през ноември.

За Европейския съюз като цяло ръстът през ноември на месечна база е от 0,2%, а на годишна база е отчетен спад от 1,3%. Данните за октомври бяха коригирани до месечен спад от само 0,7% при предварително обявени 1,1% и годишно свиване от 2,0% при обявено 2,4%.

Продажбите на дребно на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия са се понижили с 0,3% в еврозоната и с 0,2% в ЕС като цяло на месечна база.

За държавите, предоставили данни, продажбите на дребно на месечна база са се свили в 11 и са нараснали в 10. Най-силни повишения са отчетени във Финландия (2,2%), Румъния (1,9%) и Латвия (1,4%), а най-сериозни понижения са отчетени в Люксембург (-1,5%), Ирландия и Португалия (по -1,3%).

На годишна база продажбите на дребно са се свили в 11 държави и са нараснали в 10. България е сред страните, където е отчетено най-сериозно понижение – 5,2% заедно с Португалия, но след Испания (-9,6%) и Словения (-6,1%). Най-сериозно увеличение на продажбите на дребно е отчетено в Латвия (8,7%), Белгия (4,5%) и Eстония (4,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още