IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Костова: Българският форекс пазар се развива най-бавно в региона

За клиентите е важно да получават надеждни и качествени услуги, заяви мениджърът обучение и развитие в TeleTrade

10:56 | 07.01.14 г. 5
<p>
	Десислава Костова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Десислава Костова. Снимка: Личен архив

– Какви са основните проблеми, които срещат трейдърите?

В работата си комуникирам с много хора, които по определен начин са свързани с форекс търговията. Често в процеса на разговор се стига до едни и същи теми, които бих определила като срещани проблеми на този бизнес в България.

Липсата на знания от страна на начинаещия трейдър е първото, което бих посочила. Това може да доведе до неочаквани резултати и съответно разочарования от този бизнес. Други пък се отказват, защото им се струва твърде сложно и не знаят, че има и друга възможност да участват като дадат на по-опитни от тях трейдъри да търгуват чрез специализирани услуги.

Второ, което бих посочила е, че не всички искат да се научат, просто защото нямат време. Те имат собствен бизнес и са съсредоточени върху него, но пък искат да инвестират, защото виждат перспектива в тази дейност. Повечето хора не са запознати, че има възможност без да губят и минута от своето време да печелят от форекс.

Напоследък все повече започва да се говори за социалната търговия, която дава такава възможност. За нас това не е нещо ново, защото ние сме от първите в България, които разработват тази услуга и вече две години успешно предлагаме продукта на международния пазар. Синхронната търговия е уникална услуга, която свързва трейдъри и инвеститори от цял свят и им позволява да печелят повече без да загубят и минута от свободното си време.

Като трети фактор мога да поставя нелоялната конкуренция. В България има много фирми, които предлагат достъп до финансовите пазари, но реално нямат лиценз да извършват тази дейност. Те могат да си позволят да предлагат изгодни и нереални условия за клиентите си, което недобре запознатия трейдър смята за плюс в началото. В бъдеще обаче това води освен до недоволни клиенти, но и до загуба на потребители в сферата.

Ситуацията е такава, че ние, който сме лицензирани, сме поставени в по-сложна обстановка за работа, защото спазваме закона и не лъжем клиентите с нереалистични пазарни условия.

– Какъв е вашият лиценз и какви права ви дава?

Ние притежаваме международен лиценз. TeleTrade e лицензирана и регулирана CYSEC – Комисията по ценни книжа и фондови борси в Кипър. Cъщевременно работим и в съответствие с MIFID – правото и законите за инвестиции на Европейския съюз (ЕС).

Освен това TeleTrade e регистрирана под надзора на Европейската икономическа зона във всички държави-членки на ЕС, като ние имаме право да предоставяме услуги, свързани с MIFID. Притежаваме също така и нотификация, която е предоставена от КФН в България и с нея съответно оперираме на нашия пазар.

Освен това синхронната търговия, която вече споменахме, също е разрешена и напълно законна. Независимо от участието на клиента, дали като трейдър или като инвеститор.

– Как гарантирате надежността на дейността си?

TeleTrade е лицензирано и регулирано дружество от CYSEC, съответно спазваме всички стандарти в съответствие със закона. Ние стриктно изпращаме финансовите си отчети до CYSEC, включително и ежедневни парични отчети. Всички средства на клиентите, депозирани в TeleTrade, са напълно отделени от средствата на компанията и се държат в отделни банкови сметки, като си партнираме с най-добрите европейски банки.

В сътрудничество с финансовите ни одитори KPMG ние поддържаме бизнес операциите си на възможно най-високи стандарти. Освен това TeleTrade е член на инвеститорски компенсационен фонд, като по такъв начин осигуряваме допълнителна защита на своите клиенти.

– Кои са най-популярните финансови инструменти сред българските ви клиенти?

ТeleТrade се позиционира предимно на валутния пазар. Същевременно обаче предоставяме достъп до американската фондова борса, възможност за работа със стокови инструменти и фючърси на различни индекси. Клиентите ни предимно се интересуват от форекс, като най-търгуваните валутни двойки са основните – EUR/USD, GBP/USD, USD/CHF и USD/JPY. След тях са се нареждат валутите AUD, NZD и CAD и чак на последно място са крос курсовете. За момента CFD на фючърси и стоки са по-малко предпочитани от клиентите.

– Какви са вашите наблюдения, печели ли се от форекс?

При другите брокери не знам, но в TeleTrade – да. Ние подхождаме индивидуално към всеки клиент и нашата цел е той да бъде информиран и успешен трейдър. Дори бих казала, че TeleTrade не търси клиенти, а бъдещи партньори, защото ние имаме най-пряк интерес клиента да търгува и да печели, понеже и нашата печалба зависи от успеха на неговата търговия.

В TeleTrade имаме разработени уникални търговски стратегии, а нашите специалисти постоянно работят върху изграждането на нови ефективни стратегии за търговия, за да можем максимално да подобрим резултатите.

Това е и основната причина TeleTrade да е на пазара вече 19 години и да достигнем най-голямата филиална мрежа в света от 30 държави и да не спираме да се развиваме. Ако клиентите не печелеха нямаше да стане, сами разбирате, че нещата са свързани.

– Все по-голяма популярност сред трейдърите добиват биткойните. Какво е мнението ви за алтернативните парични средства? Трябва ли, и ако да - до каква степен, да бъдат регулирани?

По този въпрос ще изразя изцяло моето лично мнение. Действително биткойните към днешна дата добиват популярност. Лично за мен това е интересно във връзка с това, че съм човек, който има амбиции и иска да научава все нови неща в сферата, в която се развивам. Мисля, че щом някой е успял да измисли нов алтернативен вариант на вече утвърдена стока, то това е достойно за уважение или поне за разглеждане.

Светът не стои на едно място. Светът се развива, защо и валутния пазар да не се развива? Аз приветствам всичко ново, а дали това е добре, трябва да се анализира и преценява.

Формално погледнато, биткойните трябва да бъдат регулирани, но на този етап пазарът им още не е устойчив, прекалено спекулативен е. Смятам, че трябва да мине повече време докато се стабилизира и докато се разберат основните тенденции и чак тогава по някакъв начин да се регулира. Тук вече говорим за държавно ниво, лично на мен ми е трудно да преценя как точно регулацията може да се случи.

Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 22 rate down comment 6
michaelis
преди 10 години
Госпоица Костова мога да я взема да да ми напрай една тръба и да не се занимава повече с forexi а с нещо което го може :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Брато насекъде е така! МАни, Мани! Чак ме фаща срам вече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
avramcho
преди 10 години
Прав си и не си прав..........Прав си , че човек на заплата Знае , но Не Може.....Не си Прав , защото това е "друг" занаят , за който няма един ред Обективна информация - Пазарът има нужда от ликвидност а не от Печеливши!Печелившите Сами трябва да открият "къде е заровено кучето" ...а това отнема ПетилеткИ --------Всеки влиза доброволно на Пазара и носи Минусите , както и прибира печалбите...според качествата които носи "под шапката си"а дамата трябва да говори , за това й плащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Не може търговец да не си хвали стоката, иначе ще умре гладен. :))"Светът не стоЙ на едно място." - Много станаха неграмотните бре! Айде у форумите го преживявам, ама като почнат и писателите на по-високо ниво - Идва ми в повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
lordrad
преди 10 години
Измами от културно масов тип. Хаха ако се печелеше толкова г-ца Костова нямаше да работи на заплата примерно 5000лв. цял месец а с 10000 долара капитал умножен по 100 щеше да си прави 1000 долара минимум на ден стоейки в кафенето на Японския.Но шарани трябва да се ловят спор няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още