IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Костова: Българският форекс пазар се развива най-бавно в региона

За клиентите е важно да получават надеждни и качествени услуги, заяви мениджърът обучение и развитие в TeleTrade

10:56 | 07.01.14 г. 5
<p>
	Десислава Костова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Десислава Костова. Снимка: Личен архив

– Каква 2013 г. изпращат финансовите пазари по света?

През 2013 година се случиха доста емблематични събития в икономически аспект. Eвропейската централна банка намали основния лихвен процент два пъти. Това е показател, че кризата не приключва. Доларът потъна, след като правителството на САЩ спря работа на 1 октомври. Това доведе до стопяване на икономическия растеж. Имаше и смяна на председатели на централните банки на Япония и Англия, което отново разтърси пазара.

Не мога да не отбележа и разследването на някои международни банки по обвинения в манипулиране на валутните курсове.

Това обаче бяха добри възможности за търговия. Нашите трейдъри използваха тази информация, за да спечелят пари. По време на нашите обучения разглеждахме точно тези акценти и те знаеха как да търгуват.

– Какви са очакванията ви за движението на пазарите в краткосрочен и средносрочен план?

Ако говорим за валутния пазар, защото ние сме специалисти по форекса, то дори краткосрочната и средносрочната перспектива се свежда до това каква политика ще започне да води новия шеф на Фед. Всички знаем, че мандатът на Бен Бернанке, който управлява институцията вече 8 години приключва. За пръв път в историята Федералния резерв ще бъде ръководен от жена – Джанет Йелън, и пазарът очаква да види какво ще стане с американския долар спрямо политиката, която тя ще провежда.

Всеизвестно е, че доларът е основна валута и останалите парични средства зависят от американската икономика. Това именно е основната интрига за следващата година. Като се има предвид, че Джанет Йелън е от екипа на Барак Обама, както бе и Бернанке, аз не очаквам коренни промени в политиката.

Въпреки това последните информации от Федералния резерв са, че банката започва да намалява програмата си за количественни улеснения. Това ще е много интересно и трейдърите няма да остават този факт без внимание през следващата година.

Разбира се, за САЩ е важно валутата да е евтина, за да може износните стоките да са конкурентни на външните пазари. Поради тази причина те ще се опитат да поддържат евтин курс на долара, което допринася допълнителна интрига, имайки предвид заявеното понижение на печатането на пари.

Освен това, голямо внимание се отделя и на японската икономика. Знаем, че йената е сред валутите-убежища и по време на кризата всички инвеститори ѝ се довериха, което изпрати нагоре курса ѝ. Това бе проблем за експортьорите, като например Toyota – най-големият производител в страната. В момента един долар се разменя за около 104 йени, докато според неофициални информации компанията има желание равнището се да се покачи до 108 йени. Не само краткосрочно, но и средносрочно можем да очакваме поевтиняване на японската валута спрямо американския долар поне до ниво от 108 йени.

Това са основните тенденции, които са интересни и от които всеки може да се възползва както в краткосрочен, така и в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 22 rate down comment 6
michaelis
преди 10 години
Госпоица Костова мога да я взема да да ми напрай една тръба и да не се занимава повече с forexi а с нещо което го може :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Брато насекъде е така! МАни, Мани! Чак ме фаща срам вече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
avramcho
преди 10 години
Прав си и не си прав..........Прав си , че човек на заплата Знае , но Не Може.....Не си Прав , защото това е "друг" занаят , за който няма един ред Обективна информация - Пазарът има нужда от ликвидност а не от Печеливши!Печелившите Сами трябва да открият "къде е заровено кучето" ...а това отнема ПетилеткИ --------Всеки влиза доброволно на Пазара и носи Минусите , както и прибира печалбите...според качествата които носи "под шапката си"а дамата трябва да говори , за това й плащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Не може търговец да не си хвали стоката, иначе ще умре гладен. :))"Светът не стоЙ на едно място." - Много станаха неграмотните бре! Айде у форумите го преживявам, ама като почнат и писателите на по-високо ниво - Идва ми в повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
lordrad
преди 10 години
Измами от културно масов тип. Хаха ако се печелеше толкова г-ца Костова нямаше да работи на заплата примерно 5000лв. цял месец а с 10000 долара капитал умножен по 100 щеше да си прави 1000 долара минимум на ден стоейки в кафенето на Японския.Но шарани трябва да се ловят спор няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още