IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Сърбия свали основната лихва до 5%

Финансовата институция се възползва от стабилния валутен курс в момент, в който се опитва да покачи инфлацията и стимулира икономическия растеж

16:09 | 10.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Сърбия свали основната лихва до 5%

Централната банка на Сърбия намалява разходите за финансиране за втори пореден месец, възползвайки се от стабилния валутен курс, в момент, в който се опитва да покачи инфлацията и стимулира икономическия растеж, пише Bloomberg.

Финансовата институция на западната ни съседка понижи едноседмичната си лихва по репо операциите от 5,5% на 5%, след като през август неочаквано намали ставката с половин пункт.

Само 4 от запитаните от агенцията общо 23-ма анализатори познаха този ход. Петима очакваха смъкване на лихвата до 5,25%, а други 14 не прогнозираха промяна.

В официалното си становище, поместено на сайта на банката, централните банкери отбелязват и че намаляват задължителните резерви, но без да посочват повече информация.

Най-голямата сред бившите югославски републики, която разчита на съседите си от Европейския съюз за търговия и инвестиции и на САЩ за рефинансиране на задълженията, продължава с разхлабването на паричната политика, след като Европейската централна банка посочи, че може да преразгледа програмата си за количествени улеснения – само седмица преди Федералният резерв на САЩ да вземе решение за това дали да вдигне лихвите за пръв път от близо десетилетие.

Шестата редукция на лихвата в Сърбия от началото на годината би трябвало да помогне на икономиката да излезе от третата си рецесия от 2009 г. насам. Освен това ръстът на инфлацията е под целта на банката от 2,5-5,5% вече 17 месеца. Инфлацията може да достигне таргетирания коридор към края на 2015 г. или в началото на 2016 г., като преди това ще кръжи около долната граница от диапазона.

„Инфлацията е ниска, курсът на динара – стабилен, растежът се ускорява, а след решението на ЕЦБ от миналата седмица е доста трудно оправдаването на решение за запазване на лихвата“, коментира партньорът в Associates Treasury Solutions Бранко Срданович, преди Централната банка на Сърбия да съобщи решението си.

„Ревизираната прогноза за ръста на брутния вътрешен продукт до 0,5% определено отваря възможности за намаляване на лихвата“, добавя той.

Курсът на динара се измени леко след решението до 120,3101 динара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още