IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Сърбия свали основната лихва за четвърти пореден път

Намалението до 6% е заради забавянето на инфлацията и икономическите реформи на правителството

14:01 | 12.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Сърбия свали основната лихва за четвърти пореден път

Централната банка на Сърбия понижи основния си лихвен процент за четвърти пореден месец, сваляйки 50 базисни пункта от ставката до 6%. Това се случва, след като слабата икономика и ниската инфлация засенчиха пазарната несигурност в чужбина, пише Ройтерс.

8 от 14 банкери и анализатори, анкетирани от агенцията тази седмица, предричаха, че банката ще намали основната лихва с 25 до 50 базисни пункта. Шестима очакваха, че ставката ще остане в размер на 6,5%.

Инфлацията през април, която остана на ниво от 1,8%, е под целта от 2,5-5%, а курсът на динара остава стабилен, като от началото на годината поскъпва с 0,8% спрямо еврото. През първото тримесечие икономиката записа спад от 1,8 на сто, въпреки че за цялата 2015 г. Международният валутен фонд очаква растежът да бъде около нулата.

Централната банка на Сърбия намали лихвата заради понижаването на инфлацията и икономическите реформи на правителството, гласи становище на институцията.

В него се посочва, че програмата на Европейската централна банка за количествени улеснения има положително влияние върху рисковата премия на страната и възприятията сред инвеститорите.

Освен това банката счита, че свалянето на основната лихва ще подкрепи кредитната активност, като очаква адекватна реакция от търговските банки по заемите в динари.

През май гуверньорът Йоргованка Табакович предупреди, че външният натиск ще подкрепя действията на банкерите. Гръцките банки играят значителна роля в сръбската икономика, например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още