IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ с най-силен ръст от юли

Въпреки това те остават близо до историческия 42-годишен минимум

17:31 | 31.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на американците, които са подали молби за помощи при безработица, се е повишил през сериозно през миналата седмица, което е потенциален сигнал за това, че пазарът на труда губи сериозната си инерция.

Въпреки това той остава близо до историческия си минимум, което е положителен признак за пазара на труда, съобщи Ройтерс.

Министерството на труда на САЩ съобщи днес, че седмичните заявления за обезщетения при безработица са се увеличили с 20 000 до 287 000 с отчитане на сезонните фактори. Това е най-силният ръст от юли насам, въпреки че през последните седмици молбите се задържаха до 42-годишно дъно. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха нарастване до 270 000.

Средният четириседмичен брой, който се счита за по-стабилен измерител, е нараснал с 4500 до 277 000.

Молбите са показател за закриването на работни места. По-ниският брой молби подсказва, че работодателите ще запазват персонала си и евентуално ще откриват нови работни места в очакване икономическият растеж да продължи. От края на март седмичният показател е под 300 000. Индикаторът се следи и от Федералния резерв при вземането на парично-политически решения.

През миналия месец безработицата се е задържала на седемгодишния минимум от 5 процента. Досега през годината работодателите са създавали стабилните 210 000 работни места месечно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Американската картина тука у Инвестора е винаги като от криви огледала !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още