IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската икономика нараства с по-бърз темп от очакванията

През четвъртото тримесечие БВП расте с 0,6 на сто спрямо предходното, а на годишна база повишението е 3 на сто

09:44 | 02.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската икономика нараства по-бързо от прогнозите през последното тримесечие на 2015 г., подпомогната от спад в спестяванията на домакинствата до най-ниското им ниво от 2008 г. и ръст в жилищното строителство, съобщи Bloomberg.

БВП нараства с 0,6% през периода октомври – декември в сравнение с третото тримесечие, когато повишението беше 1,1 на сто – най-рязкото от началото на 2012 г. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,4%.

През последните три месеца в Австралия имаше рекорден ръст на заетостта, като сектори като туризмът и образованието се възползваха от слабата валута и слабия ръст на заплатите. 

Управителят на Централната банка Глен Стивънс запази лихвените проценти на ниво от 2% с надеждата, че съществуващите стимули и поевтиняването на суровините ще смекчат ефекта от рязко намаляващите инвестиции в минното дело.

„Секторът на услугите е много силен“, казва Алън Остър, главен икономист в National Australia Bank. “Имамe преструктуриране на вътрешната икономика, която показва по-голяма гъвкавост и способност за приспособяване от минното дело”, посочва той.

Австралийският долар поскъпна от 71,71 американски цента преди публикуването на данните и към 9:30 часа българско време се обменя за 72,31 цента.

Докладът за БВП показва, че разходите на домакинствата нарастват с 0,8% през четвъртото тримесечие и добавят 0,4 пункта към повишението.

На годишна база икономиката се разширява с 3%, което е най-резкият ръст от началото на 2014 г. Средната прогноза беше за 2,5% повишение.

Процентът на спестените средства от разполагаемия доход се свиват от 8,7 до 7,6% предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още