IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е вложил през 2015 г. 145 млрд. долара зад граница

В същото време обаче нивото на преките чуждестранни инвестиции е по-ниско

20:40 | 22.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фабрика за производство на стомана в континентален Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика за производство на стомана в континентален Китай. Снимка: Ройтерс

През миналата година Китай е инвестирал в чужбина повече средства, отколкото чуждите фирми в страната. Това е ясен израз на стремежа на Пекин да промени модела на икономически растеж, предава Ройтерс.

Задграничните преки инвестиции, направени от Поднебесната империя, отчитат ръст от 18% и достигат 145 млрд. долара. За сравнение - чуждестранните директни инвестиции в Китай са били в размер на 135,6 млрд. долара, сочат статистическите данни на властите в Пекин. 

Това е в резултат на „подобряване на всеобхватна национална мощ на Китай", задълбочаване на сътрудничеството и стратегия за насърчаване на китайските фирми да "отидат в чужбина" в търсене на растеж на Пекин, е посочено в бюлетина на китайското Министерство на търговията.

Китайските фирми „трябва да се възползват от международни ресурси и пазари, за да се трансформира и модернизират", заяви пред репортери представител на министерството.

„Чувстваме, че компаниите желаят да излязат в чужбина и активно да се интегрират в глобалния иновативен процес, в производството и пазарните мрежи“, пояснява той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още