IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите данни от САЩ доведоха до спад в цената на златото до 4-месечно дъно

Днес зелените пари ще бъдат движени от очакванията на инвеститорите за данните за неселскостопанската заетост в САЩ

13:06 | 07.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Британският паунд се срина тази нощ, като в рамките на 2 минути цената му се срина спрямо щатския долар с 6.1% до 1.1992. Инвестиционните сайтове като Bloomberg, MarketWatch и Reuters посочват, че цената е на лирата спрямо долара е стигнала съответно 1.1841, 1.1789, 1.1491. В предизвикания хаос цената на двойката GBP/USD се срина до ново 31-годишно дъно, като предположението на хедж фонд мениджърите за случилото се е намесата на експертна система в най-ниско ликвидния период за търговия в денонощието.

Паундът бе подложен на натиск през цялата седмица от изказването на премиера на Великобритания Тереза Мей, че Обединеното кралство ще активира чл. 50 от Лисабонския договор за напускане на Европейския съюз до края на месец март 2017 г. Мей посочи, че ще се опита да постигне добро за сънародниците си споразумение със съюза, като парламента ще реши кои закони на ЕС ще продължат да бъдат спазвани. Допълнителен натиск оказа и изказването на френския президент Франсоа Оланд в Париж, че ЕС трябва да покаже твърдост в преговорите, касаещи излизането на Великобритания, ако желае да не подлага на риск фундаменталните принципи на съюза. Все пак двойката GBP/USD върна около 5% от спада, причинен през нощта, като рано тази сутрин се търгува на ниво от 1.2457.

Щатският долар записа ръст не само спрямо лирата, но и спрямо всички валути от кошницата с 0.67%. Молбите за помощи за безработни в САЩ се понижиха до 40–годишно дъно, като броят на подадените документи остава под 300 000 за 83-та поредна седмица. През днешния ден зелените пари ще бъдат движени от очакванията на инвеститорите относно данните за неселскостопанската заетост отвъд Океана, които ще излязат в 15:30 часа българско време. Прогнозите на анализаторите са за 175 000 нови работни места, създадени през септември, спрямо 151 000 през предходния месец.

Златото също продължи свободното си падане, като записа 4-месечно дъно, вследствие на добрите данни идващи от САЩ, които подсилиха цената на долара. Ценният метал записа спад от 0.98% през изминалия ден до 1 255.82 долара за тройунция, като рано тази сутрин спадът продължи и в момента се търгува на ниво от 1 254.30 долара за тройунция. Лекият суров петрол от своя страна продължи ръста си, като проби ключовото ниво от 50 долара за барел за първи път от месец юли насам. По този начин продължи ралито си започнало от миналата седмица след срещата на ОПЕК в Алжир.

Европейските индекси поевтиняха значително през изминалия ден, след слабото представяне на акциите на авиационния сектор. Немският DAX30 спадна с 0.3% до 10 597.05 пункта, а лондонският FTSE100 с 0.6% до 7 027.30 пункта. Щатските борси също затвориха на червена територия, като широкия S&P500 записа понижение до 2 158.45 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

GBP/USD

На 4 октомври коментарът ни за двойката беше следният: „..Погледната отвисоко, ситуацията изглежда като двойка закрепила се на ръба на пропаст…“

Въпреки задържането за пореден път в зоната на подкрепа около 1.2821, двойката падна до нови рекордно ниски нива, като достигнатият минимум беше 1.1992. Независимо от огромния спад, паундът успя да върне част от загубите си като в момента се търгува на нива около 1.2460.

USD/CAD

Днес вниманието на инвеститорите ще бъде насочено отвъд Океана, където се очакват важни икономически данни за двете икономики. По предварителни данни американската валута има малък превес над канадския си събрат. От техническа гледна точка, двойката се търгува до много силно ниво на съпротива, което от своя страна може да окаже сериозна съпротива, дори и данните да се окажат по-добри от колкото се очакват за САЩ.

USOIL

На 29 септември написахме „..След обявяването на решението черното злато реагира с краткосрочно понижение, но в крайна сметка поскъпна до 47 долара за барел. Силният импулс има потенциал да изпрати цената при зоната на съпротива около 49.819…“ Очакванията ни бяха надминати, като в момента петролът се търгува на нива от 50.44 долара за барел. Пробивът на текущото ниво на съпротива създава предпоставки за продължаване на възходящата тенденция. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още