IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският трудов пазар отчита най-добрата си година от 1991 г.

Без сезонния фактор броят на безработните през декември спада със 17 хил.

14:33 | 03.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител на IKEA в германския град Тауфкирхен. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Служител на IKEA в германския град Тауфкирхен. Снимка: Ройтерс 

Пазарът на труда в Германия отчита през 2016 г. най-добрата си година от четвърт век. Средностатистическият брой на безработните в страната е паднал за първи път от 1991 г. под границата от 2,7 милиона, както обяви Федералната агенция по заетостта (BA). През 2016 г. без работа са били 2,691 милиона германци – със 104 хил. по-малко, отколкото през 2015 г. Освен това федералната агенция приключва годината с излишък от 5,4 милиарда евро, предава DPA.

И към края на годината пазарът на труда в Германия се е развил по-добре, отколкото е обичайното за това време. През декември броят на регистрираните безработни се покачва с 36 хил. до 2,568 млн., а безработицата достига 5,1%. Ако обаче не се вземат предвид сезонните колебания, то броят на безработните спада със 17 хил. Икономисти очакваха понижение с едва 5 хил. Спрямо декември 2015 г. сега има със 113 хил. по-малко безработни. 

„Доброто развитие при безработицата продължава и в края на годината“, пояснява директорът на агенцията по заетостта Франк-Юрген Вайзе. „Продължителният ръст на заетостта отслабва чувствително от лятото насам, но търсенето на нови служители продължава да е на много високи равнища“, казва той. 

Междувременно ново проучаване на Valid Research по поръчка на консултантската компания EY разкрива, че мнозинството от германците не смятат, че работното им място е застрашено. Над 9 от всеки 10 германци считат работното си място за сигурно. 67% от участниците в анкетата са заявили, че работното им място е "много сигурно". 26 на сто оценяват своето място като "сигурно". Така над 93% са оптимисти по този критерий. Според EY това е най-високата стойност от началото на провеждането на тези годишни анкети през 2008 г.

В понеделник пък стана ясно, че бумът на германския пазар на труда продължава, след като през изминалата година броят на трудещите се в страната е достигнал рекорд от 43,4 милиона души. Заетите са се увеличили от януари до декември с 425 хил., или с 1 процент, на годишна основа до най-високия брой от Обединението на Германия насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още