IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в промишлеността в Германия се забавя за пореден месец

В същото време е отчетен и най-слабият темп на растеж в промишлеността в еврозоната от февруари миналата година

15:12 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата активност в сектора на промишлеността в еврозоната се забавя, но успява да постигне по-добър от очаквания резултат. Това става ясно от предварителните данни на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit за април.

Показателят PMI достига ниво от 58,2 пункта при консенсусна прогноза на пазара за 57,5 пункта. Това е обаче е най-слабото чете на данните от юли миналата година, след като ръстът на новите поръчки се забавя за четвърти месец подред до най-бавното им темпо от ноември 2016 г. 

Поръчките за износ пък отбелязват най-слабото си увеличение от 16 месеца насам. Темпът на създаване на нови работни места в промишлеността се забавя до осеммесечно дъно. В същото време обаче оптимизмът се подобрява леко от 18-месечното дъно, което беше отчетено през март.

Прогнозите за бизнес активността в частния сектор в Германия се влошиха до петмесечно дъно през април.

На този фон индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите нараства до 54,1 пункта през април спрямо 53,9 пункта през март. Резултатът е над предварителните очаквания за 53,7 пункта на фона на повишаване на заетостта и леко увеличение на производството.

Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit заяви, че очаква най-голямата икономика в Европа да отчете ръст от 0,5% през първото тримесечие, като определено има признаци, че растежът се забавя.

Междувременно бяха публикувани данни и за индекса на мениджърите по поръчките в промишлеността в еврозоната, който се понижава до 56 пункта спрямо 56,6 пункта през март. За сравнение очакванията на пазара бяха за 56,6 пункта. Последното четене показва най-слабият темп на растеж в промишлеността в еврозоната от февруари миналата година, като и общият обем на поръчките и поръчките за износ се забавят до нивата си опреди година и половина.

Икономическата активност в сектора на услугите в еврозоната (PMI) достигна 55 пункта през април, което е минимална промяна спрямо отчетените през март 54,9 пункта. Така индексът на мениджърите по поръчките в услугите успя продължават да растат с най-бавно темпо от осем месеца насам след признаци за понижено търсене,  както на вътрешния, така и на външния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още