IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабио Панета - единственият кандидат за мястото на Кьоре

Той ще отговаря за паричната политика за пазарните оператори и криптовалутата

15:17 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Bank of Italy</p>

Снимка:  Bank of Italy

Италианецът Фабио Панета е единственият кандидат за заместник на французина Беноа Кьоре в управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това каза днес председателят на Еврогрупата Мариу Сентену, цитиран от DPA  на фона на вътрешната конфронтация във Франкфуртската банкова институция.

Вторият по важност човек в Италианската централна банка Фабио Панета е на 60 години и е единственият претендент за наследник на Беноа Кьоре от 1 януари 2020 година. Той ще отговаря за паричната политика за пазарните оператори и криптовалутата, се посочва в комюнике, публикувано вчера вечерта.

Еврогрупата, която обединява министрите на финансите от еврозоната, ще обсъжда кандидатурата на Панета на 9 октомври, а на следващия ден тя ще бъде разгледана и от всички финансови министри от ЕС, заяви Сентену.

Държавните и правителствени ръководители на ЕС трябва да дадат окончателното си одобрение, след като са се консултирали с Европейския парламент и ЕЦБ.

Тази новина идва в деликатен момент за ЕЦБ след вчерашната оставка на германката Сабине Лаутеншлегер на фона на постоянното оспорване на политиката на широка подкрепа на икономиката, водена от институцията.

Според запознат източник, интервюиран от AFP, оставката на Лаутеншлегер е ясен сигнал за недоволството ѝ от курса, следван от банката, под влиянието на италианския президент Марио Драги, който през есента ще отстъпи поста си на французойката Кристин Лагард.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още