IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на Италия се изравни с този на Германия

През април Италия е задлъжняла с 5% повече спрямо година по-рано, като с това дългът й достигна 2,15 трлн. евро

12:32 | 28.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дългът на Италия се изравни с този на Германия

Доходността по облигациите на Италия спадна до нови историческо ниски нива, но за сметка на дълга, който нарасна до най-високото си ниво, пише Bloomberg.

Страната е задлъжняла с 5% повече през април спрямо година по-рано, като с това дългът й достигна 2,15 трлн. евро, разкриват данните на Централната банка на Италия. Размерът съвпада с дълга на Германия – най-голямата икономика в еврозоната. Към края на 2013 г. по данни на Евростат италианският дълг е най-големият в сравнение с всички страни на Стария континент.

Докато очакванията са, че през тази година икономиката на Германия ще нарасне с 0,2%, италианската ще се разшири с 0,3%. За да гарантира, че дългът е устойчив, поставеният под натиск премиер Матео Ренци трябва да намали разходите и да стимулира растежа на задлъжнялата икономика, която е заплашена от дефлация и от рекордно високата безработица.

„По нашите прогнози италианският дълг ще задмине немския до края на годината“, коментира пред Bloomberg икономистът в Bank of America Merrill Lynch Рафаела Тенкони. „Особено важно е, че правителството да изпълни обещаните реформи, да затвърди кредитния си рейтинг и допълнително да подхрани инвеститорския апетит към италиански активи.“

Същевременно погасяването на просрочени задължения към държавните доставчици, вноските в спасителните фондове на еврозоната, по-ниските данъчни приходи в резултат на ефектите от рекордно дългата икономическа депресия и разходите за обслужване на финансите допълнително увеличават дълга на Италия.

След като в продължение на две години Европейската централна банка оказваше подкрепа на еврото, доходността по 10-годишните италиански облигации спадна до 2,69% през този месец. С това и премията над еквивалентните немски ценни книжа се понижи до най-ниското ниво за последните 3 години.

През първите четири месеца на годината италианският дълг нарасна със 77 млрд. евро. Сумата е близка до общия дълг, натрупан през 2013 г., а именно 79,8 млрд. евро, сочат данните на централната банка.

„В следващите години последните действия на ЕЦБ ще стимулират италианския БВП“, уверява заместник-гуверньорът на Централната банка на Италия Фабио Панета.

Правителството на Ренци отново търси пътя към растежа след рецесията, продължила повече от две години. Третата по големина икономика в еврозоната се сви с 0,1% през първото тримесечие – точно преди индустриалното производство да се върне към растежа през април.

Слабите перспективи пред растежа бяха посочени от агенция Standard & Poor’s, когато на 6 юни компанията реши да запази негативната си оценка за кредитния рейтинг на Италия.

Тази седмица разходите по заемите на Италия се понижиха до рекордно ниски стойности. Страната продаде облигации с падеж през 2016 г. и 6-месечни ценни книжа, след като перспективите пред приспособителната парична политика на ЕЦБ събуди търсенето на облигации на държавите от региона.

Тази година делът на дълга като част от брутния вътрешен продукт на Италия ще нарасне до 134,9% от 132,6% през 2013 г. Страната ще разчита на продажбата на дела си в националните пощи и в националната компания за контрол на въздушното движение, за да избегне последващо покачване на дела на дълга. Целта на правителството е дългът да спадне до 125,1% от БВП до 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още