IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Нова Зеландия се е задържала на 36-годишно дъно

Данните подсилват инфлационните очаквания, което мотивира централната банка да затегне агресивно паричната си политика

11:20 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Нова Зеландия се е задържала на 36-годишно дъно през първото тримесечие на годината, подсилвайки очакванията за заплатите и инфлацията, които спомагат за започването на агресивен цикъл на затягане на паричната политика от централната банка на страната, пише Bloomberg.

Безработицата в Нова Зеландия се е задържала на ниво от 3,2% - най-ниското, откакто се води статистиката от 1986 г. и в съответствие с прогнозите на икономистите.

Заетостта е нараснала с 0,1% спрямо предходните три месеца, докато годишният ръст е бил в размер на 2,9%. За сравнение - медианните прогнози бяха за резултат от 3,1%. Темпът на растеж се е забавил спрямо ревизираните 3,5% през четвъртото тримесечие.

Годишното увеличение на заплатите се е ускорило до 3,1%, като това е бил най-бързият темп на растеж от 2008 г.

Компаниите в страната изпитват затруднения с намирането на работна ръка поради недостига на външни служители от чужбина, като освен това има и опасения, че с отварянето на границите много от австралийците ще търсят по-добре платени позиции в чужбина.

Инфлацията в страната се ускори до 32-годишен връх и централната банка бързо покачва лихвите, за да премахне стимулите за икономиката. Миналия месец регулаторът одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години в размер на 50 базисни пункта до лихвен процент от 1,5 на сто. Няколко икономисти прогнозират, че на следващото си заседание на 25 май финансовата институция ще предприеме същия ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още