IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на японските домакинства изненадващо записаха трети месечен спад

Потреблението в Страната на изгряващото слънце е в низходящ тренд на спад, смята икономист

10:02 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите на домакинствата в Япония са намалели за трети пореден месец през май, изненадвайки икономистите, след като световният недостиг на чипове нанесе удар върху продажбите на автомобили, пише Ройтерс.

Домакинствата в Страната на изгряващото слънце са изправени пред силен натиск поради рязкото поевтиняване на японската йена, което увеличава цената на вносните храни и горива във време, когато потребителските нагласи все още не са се отърсили напълно от ефекта на пандемията, а компаниите постепенно започват да прехвърлят тежестта от нарасналите си разходи върху потребителите.

В резултат на това разходите на домакинствата през май са намалели с 0,5% на годишна база, като причина за това са били намалелите покупки на зеленчуци и автомобили, чиито продажби бяха ударени от проблемите на снабдителните вериги и недостига на чипове. За сравнение – очакванията бяха за ръст от 2,1 на сто.

На месечна база показателят е записал понижение от 1,9%, докато прогнозите бяха за ръст от 0,8 на сто.

Резултатът показва, че японците са намалили покупките на риба и зеленчуци, но са увеличили използването на услуги, като храненето в заведения. Въпреки това разходите за такива дейности са останали със 17,3% под нивата от май 2019 г.

"Проучването показва, че потреблението е в низходящ тренд на спад“, каза Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin. "Въпреки че може да не обхваща изцяло реалното потребление, има голяма вероятност покачващите се цени да потискат потреблението“, допълни Минами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още