IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завишените инфлационни прогнози на ЯЦБ подсилиха спекулациите за лихвена промяна

Японският регулатор продължава да е нащрек да не повтори старите си грешки, при които повиши лихвите твърде бързо и навреди на икономиката

11:27 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) изненада с по-завишени от очакваното инфлационни прогнози - ход, който ще поддържа спекулациите за възможна промяна на паричната политика - след като остави рекордно ниските си лихви без изменение, съобщи Bloomberg.

Отстоявайки позицията си за пореден път, ЯЦБ изглежда твърдо решена да бъде последната сред централните банки в развитите икономики с разхлабена парична политика, след като предстои по-късно в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) също да завиши ливхите.

Скорошните опасения, че световната икономика е изправена пред риска от твърдо приземяване на фона на агресивните ходове на регулаторите, спомогнаха за намаляване на натиска върху ЯЦБ. От своя страна, това даде възможност на управителя Харухико Курода да поддържа лихвата на ниво от -0,1%, а тавана за доходността по 10-годишните японски облигации на ниво от 0,25%, въпреки че тази комбинация спомага за поевтиняването на йената.

Напрежението между ЯЦБ и пазарните залози вероятно ще продължи, ако опасенията от рецесия намалеят.

"Въпреки че ЯЦБ не даде сигнал за скорошен ход в посока затягане, новите инфлационни прогнози са по-високи спрямо очакванията на пазара", каза Нобуясу Атаго, главен икономист в Ichiyoshi Securities Co и бивш ръководител на звеното за ценови статистики в ЯЦБ. "Това е някак объркващо, защото ЯЦБ трябва да е наясно, че публикувайки тези завишени прогнози, спекулациите за промяна в политиката няма да изчезнат", допълни Атаго.

Решението на ЯЦБ не се отрази значително на японската йена, която не е далеч от достигането на 140 йени срещу един щатски долар - ниво, което допълнително ще увеличи очакванията за промяна в гълъбовия* подход на финансовата институция.

ЯЦБ продължава да е нащрек да не повтори старите си грешки, при които повиши лихвите твърде бързо и навреди на икономиката.

Ведомството на Курода в прогнозира средна инфлация от 2,3% във фискалната година, приключваща през март 2023 г. Равнището все още е доста далеч спрямо отчитаните в чужбина, но това е първият път, в който банката прогнозира покачване на цените над целевото равнище от 2 на сто.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още