IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешното търсене подпомогна ръста в активността на руския сектор на услугите

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за услугите е записал най-рязкото си повишение от година

12:13 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Tako Robakidze/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tako Robakidze/Bloomberg

Руският сектор на услугите е записал най-голямото си разширение от над година насам през юли, когато вътрешното търсене е засенчило ефекта от намаляващите поръчки за износ от все по-изолираните фирми в страната, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за услугите на S&P Global е достигнал ниво от 54,7 пункта през миналия месец, което е било най-високото от юни 2021 г. За сравнение - през юни показателят се е равнявал на 51,7 пункта. Така той е навлязъл още по-навътре в територията на повишението над границата от 50 пункта, разделяща го от спада.

"Темпът на растеж е бил най-бързият от година, като активността е била подкрепена от по-рязко увеличение при новия бизнес", обясняват от S&P Global в свое изявление.

"По-силното потребителско търсене е било затворено на вътрешния пазар, докато новите поръчки за износ са намалели значително през юли. Продължаващото въздействие от санкциите е свило търсенето от чуждестранни клиенти", допълват съставителите на проучването.

Доставчиците на услуги са прехвърлили нарасналите си разходи върху клиентите, а бизнес нагласите са се подобрили.

"Темпът на растеж в незавършения бизнес е бил най-резкият от ноември 2003 г., a компаниите посочват ръста при новия бизнес, предизвикателствата при финализирането на договори и недостига на суровини като двигатели на повишението", допълват от S&P Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още