IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският производствен сектор се сви за 23-ти пореден месец през януари

Основните проблеми на страната са безработицата и загубата на работни места, които тежат върху растежа на производството

11:40 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френският производствен сектор се сви за 23-ти пореден месец през януари

Френският производствен сектор изненада приятно през януари, но остана на червена територия според окончателните данни на Markit Economics.

Индексът на мениджърите по покупките отчете равнище от 49,3 пункта през първия месец на 2014 г. По този начин измерителят остана под границата от 50 пункта, разделяща експанзията от контракцията, за 23-ти пореден месец. Равнището обаче е най-високото за производствения сектор в страната за последните 3 месеца.

Месец по-рано, през декември индексът отчете неочакван спад до 7-месечното дъно от 47 пункта, припомня WBP Online.

Сред основните проблеми на втората по големина икономика в еврозоната продължават да са безработицата и загубата на работни места, които тежат върху растежа на производството.

От Markit изтъкнаха, че несигурността около икономиката все още поставя под натиск инвестициите и разходите, които ще бъдат в основата на възстановяването на сектора.

Същевременно производственият сектор в четвъртата по големина икономика в еврозоната – Испания, остана на зелена територия за втори пореден месец през януари, надхвърляйки пазарните очаквания.

PMI индексът за иберийската страна достигна равнище от 52,2 пункта в сравнение с 50,8 пункта през декември, показаха данните на Markit. Aнализаторите очакваха ниво от 51,1 пункта. Отчетеният през първия месец на 2014 г. темп на растеж бе най-бързият в последните близо 3,5 години.

"Има усещане за оптимизъм в испанския производствен сектор в началото на 2014 г. Разширяването на производството се ускори в до най-високото си ниво в последните близо 3,5 години след разрастването на експортните пазари", заяви Андрю Харкър, старши икономист в Markit и автор на доклада.

Производственият сектор в Италия от своя страна изгуби позиции през януари на месечна база. Въпреки това равнището остана над границата от 50 пункта за седми пореден месец.

Индексът на мениджърите по покупките за Италия се понижи до 53,1 пункта през януари в сравнение с равнището от 53,3 пункта през декември. Пазарният консенсус заложи на равнище от 53,2 пункта за първия месец на годината.

"Производственият сектор задържа своята възходяща инерция през 2014 г., отбелязвайки осмия пореден месец на увеличение на продукцията. Освен това растежът изглежда ще продължи, тъй като новите поръчки са нараснали стабилно, като предприятията реагират на това продължително подобряване на работните условия със създаването на работни места", заяви Фил Смит, старши икономист в Markit и автор на доклада.

Повече за френската икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още