IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуер разкрива платените форумни писачи

Изследовател разработи програма, с чиято помощ може да се „разобличат“ платените форумисти

17:35 | 25.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хиляди китайци пишат определени коментари в интернет срещу заплащане. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хиляди китайци пишат определени коментари в интернет срещу заплащане. Снимка: Ройтерс

В Китай ги наричат „Internet Water Army“ - потребителите в интернет форуми, които получават заплащане, за да оценяват продукти, да пишат коментари във форумите или целенасочено да разпространяват информация или слухове. Името отразява доста добре същността им – те „наводняват“ мрежата и са много.

Чън Чън от университета във Виктория в канадската провинция Британска Колумбия изследва този феномен с простата цел да създаде софтуер, който да разпознава платените потребители на форумите (т. нар. Paid Poster).

Тези хора получават пари, за да пишат коментари или статии, или да създават нови дискусии във форумите с една-едничка цел – да влияят на мнението на останалите потребители. Така например компаниите може да поръчат изтъкването на собствените си продукти, или разпространяване на неверни отрицателни новини за конкурентите. Вредата понасят и потребители, които искат да се информират въз основа на опита на останалите форумисти. 

„Въпреки че това е интересна маркетингова стратегия, платените форумни потребители могат да повлияят негативно върху онлайн общности, тъй като публикуваната от тях информация не е достоверна“, заяви Чън в своя доклад Battling the Internet Water Army: Detection of Hidden Paid Posters, публикуван в университетското издание.

За да напише труда си, Чън първоначално е влязъл в ролята на платен потребител на форуми. След като е бил назначен, той е бил инструктиран да влезе в даден сайт и да пише  коментари и статии, както и да слага връзки към други сайтове или видеоклипове. Често тези платени форумни ползватели получават не само заплащане, но и продукта, който скрито рекалмират.

Заплащането става според количеството публикувано съдържание. Но не липсва и контрол на качеството – компаниите следят точно какво изпълняват платените потребители. Съдържание, което е изтрито от администраторите или съдържа нежелани ключови думи, не се взема предвид при изчисляване на заплащането.

Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Я хайде, преди да са ме "разкрили", да си призная: Аз съм платен форумец. Има-няма, пускам /къде основателни, къде особено/ не просто постове, а зли нападки с/у нашите мобилатори - тези, които, както аз /-неоснователно ли?/ твърдя, не си знаят интереса, а предпочитат ежедневно да си правят клиентите на *** с постните "милионни печалби" и току ни тормозят с SMS-и, вместо да си построят стройна с-*** LCBS - достатъчно зе първа оценка има на моя портал - и да слложат ръка на едни 3-5 % от БВП. "Ей така!", както казват едни други реклами, ама да не преигравам.Та, за това ми се плащат едни 500 лв , ама да не си помислите нещо, от съвсем друго място са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Доста е досадно платеното драскане! Ама надали ще се отървем от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
biserz
преди 12 години
Тука така се популяризират политически продукти - икономиката никаква я няма ни жива ни умряла...Напиши нещо срещу някоя партия и гледай как ти растат отрицателните вотове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bondinio
преди 12 години
да да, ще ги хване той за...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още