IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe потвърди хакерска атака

Компанията е загубила хиляди потребителски данни

17:27 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Adobe потвърди хакерска атака

Adobe потвърди твърденията на египетски хакер, който твърди, че притежава база данни от имена, имейл адреси и криптирани пароли на потребители на сайта на Adobe ConnectUsers. Както пише Ройтерс, от атаката са били засегнати 150 000 членове на ConnectUsers.com. Сайтът в момента е офлайн.

Според по-ранно съобщение на Computerworld хакерът, който нарича себе си “VirusS_HimA”, е публикувал данни на 230 потребителя в Pastebin. Съдържаните там адреси приключват предимно на “adobe.com”, “.mil” и “.gov”. Те принадлежат на различни американски ведомства, сред които Министерство на транспорта, Министерство на вътрешните работи и Федералната авиационна администрация.

От тези пароли според ComputerWorld има само MD5 хешове. Въпреки това е възможно с достатъчно изчислителна мощност и правилните инструменти паролите да бъдат възстановени. Много MD5 хешове вече са разшифровани и достъпни в интернет. Паролите са били открадвани от хакери, например, за да бъдат използвани от името на потребителя в сайтове като Facebook или Twitter.

Според Ройтерс хакерът е публикувал данните в мрежата с една-единствена цел – да покаже, че Adobe отстранява колебливо проблемите със сигурността. Освен това той е заявил, че ще публикува още данни, придобити при атака над сървър на Yahoo.

Не за първи път Adobe става жертва на хакерска атака. В края на септември софтуерният концерн призна, че негов сертификат за сигурността, с който се кодират данните, е бил откраднат. С него е било възможно зловреден софтуер да се представя пред потребителите като сертифицирана от Adobe програма. В началото на октомври Adobe обяви сертификата за невалиден, за да предотврати злоупотреби с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още